Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κρίσιμες ώρες για τις ΗΠΑ, στα άκρα η πίεση των Ρεπουμπλικανών στον Ομπάμα

Επειτα από τρία χρόνια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, τελικά συνέβη το απευκταίο: το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε χθες τα ξημερώματα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ομπάμα να αναστείλει μερικώς τη λειτουργία πολλών υπηρεσιών της και να θέσει σε αργία περίπου 700 χιλιάδες υπαλλήλους της.


Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, διότι ακόμη δεν είναι σαφές πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα διστάσουν να εμποδίσουν και την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού δημοσίου χρέους και τεχνικά να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε στάση πληρωμών με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Αιτία για το πρώτο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και 17 χρόνια δεν ήταν η δημοσιονομική πολιτική, αλλά η επιμονή των Ρεπουμπλικανών να συνδέσουν την έγκριση του προϋπολογισμού με την αναστολή, για ένα χρόνο, του νόμου του προέδρου Ομπάμα για καθολική ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ (Obamacare).

Χθες το βράδυ, ο κ. Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι «έκλεισαν την κυβέρνηση εξαιτίας μιας ιδεολογικής σταυροφορίας (με σκοπό) να αρνηθούν προσιτή (οικονομικά) ασφάλιση υγείας σε εκατομμύρια Αμερικανούς». Προσέθεσε δε ότι, όπως δήλωσαν πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, αν η ηγεσία του κόμματος τους είχε δώσει τη δυνατότητα, δεν θα ψήφιζαν το κλείσιμο της κυβέρνησης. Τις τελευταίες ώρες πριν από το κλείσιμο της κυβέρνησης, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε προσχέδια του προϋπολογισμού που προέβλεπαν την αναστολή, για ένα έτος, του νόμου Ομπάμα για καθολική ασφάλιση υγείας (Obamacare), τα οποία στη συνέχεια απορρίπτονταν από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσιγκτον (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγραψε στο twitter, προφανώς απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και βουλευτές: «Ο νόμος για την καθολική ασφάλιση υγείας θα προχωρήσει. Δεν μπορείτε να τον κλείσετε».

Νωρίτερα ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, είχε απορρίψει την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών για αναστολή του νόμου Ομπάμα για καθολική ασφάλιση υγείας, καλώντας τη Βουλή να εγκρίνει τουλάχιστον έναν προϋπολογισμό μερικών εβδομάδων και λέγοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε με ένα όπλο στο κεφάλι μας». Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν. Μέχρι τώρα παραμένει ασαφές πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για την έγκριση του προϋπολογισμού. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει το κλείσιμο βασικών λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ το 58% των ερωτηθέντων απορρίπτει το «πάγωμα» του Obamacare έναντι 43% που υποστηρίζει την περικοπή της χρηματοδότησής του.

Ηδη από χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναστέλλει τη λειτουργία πολλών υπηρεσιών της, από υπηρεσίες του Λευκού Οίκου, την εφορία, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αμυνας, ακόμη και τμήματα των μυστικών υπηρεσιών, μέχρι εθνικά πάρκα, γραφεία εκδόσεων βίζας και εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες. Η αρχική αντίδραση των αγορών στο μερικό κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν θετική, με τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να ενισχύονται, όπως και η Wall Street. Πίσω από τις αψιμαχίες του Κογκρέσου για τον νόμο περί καθολικής ασφάλισης κρύβονται δύο μεγάλες απειλές για τις ΗΠΑ. Η πρώτη σχετίζεται με την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο είναι σήμερα 16,7 τρισ. δολάρια και αναμένεται να εξαντληθεί στις 17 Οκτωβρίου. Αν οι Ρεπουμπλικανοί επιμείνουν στην τακτική που ακολούθησαν στο ζήτημα του προϋπολογισμού και δεν αυξήσουν το ανώτατο όριο, τότε οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να κηρύξουν, τεχνικά, στάση πληρωμών προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά τόσο στην οικονομία όσο και στην αξιοπιστία τους, για να μην αναφέρουμε την αναταραχή που θα προκληθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η δεύτερη απειλή είναι η πολιτική ζωή στις ΗΠΑ να έχει πολωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Κογκρέσο να μην μπορεί να επιτελεί βασικά του καθήκοντα, όπως η ψήφιση προϋπολογισμού και η αποτροπή μιας τεχνικής χρεοκοπίας.

Του Κώστα Καρκαγιάννη

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/10/2013_521202

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου