Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Σκιώδη «ευρωομόλογα» στα σκαριά

Τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια και την αβεβαιότητα της κρίσης; προσπάθησε να αμβλύνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ υπάρχουν διεργασίες για παροχή φθηνών δανείων ως αντάλλαγμα για “μεταρρυθμίσεις” σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που αναφέρει το Reuters.
«Τα στοιχείο της μεταφοράς κεφαλαίων θα περιοριστεί στο σκέλος της παροχής ενός χαμηλότερου επιτοκίου από αυτό που οι αγορές προσφέρουν στις πιο προνομιούχες ευρωπαϊκές χώρες, αιχμαλωτίζοντας την θετική εξωτερικότητα των μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της Ε.Ε.», αναφέρει το έγγραφο.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο δάνειο, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να συγκροτήσουν δεσμευτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων που στη συνέχεια θα λάβουν την έγκριση της υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης.
Μοιάζει με ένα είδος ευρωομολόγου χαμηλού επιτοκίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δάνεια αυτά ισοδυναμούν σε κάποιο βαθμό με επιδοτούμενο δανεισμό που τελικά αμοιβαιοποιεί τον κίνδυνο ανάμεσα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης και συνεισφέρει στην μεταφορά κεφαλαίων.
Τα δάνεια θα είναι ελκυστικά επειδή θα φέρουν χαμηλά επιτόκια που μία χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει μέσω της αγοράς. Στα εν λόγω δάνεια δεν θα έχουν πρόσβαση χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες και ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης. Το μέγεθος του δανείου δεν θα συνδέεται με το κόστος των μεταρρυθμίσεων και το δάνειο θα παρέχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στήριξης της οικονομίας.
Το σχέδιο αυτό λέει το Reuters θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη συνάντηση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΚΤ ομολογεί πως η κρίση του ευρώ έχει δρόμο ακόμα.
"Κατανοώ τις ανησυχίες για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών αποδόσεων στις καταθέσεις. Αλλά είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά επειδή η οικονομία είναι αδύναμη. Αν προχωρούσαμε σε αύξηση των επιτοκίων, θα πιέζαμε περαιτέρω την οικονομία", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
"Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν ήδη αναληφθεί. Αλλά αρκετές χώρες έχουν μείνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πλέον ώρα να φέρουμε και αυτό το ζήτημα σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης", επισήμανε επίσης.
Απαντώντας σε σχόλια περί “εθνoκεντρικών πιέσεων”, τόνισε:
"Σίγουρα, η νομισματική πολιτική έχει παρενέργειες… Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ δρα για την Ευρωζώνη στο σύνολο της με βάση την εντολή της… Κατά τις συζητήσεις και τις αποφάσεις τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι ούτε Γερμανοί, ούτε Γάλλοι, ούτε Ισπανοί, ούτε Ιταλοί αλλά ενεργούν ως Ευρωπαίοι για την επίτευξη μιας ευρωπαϊκής εντολής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου