Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ... ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ: Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές». Το Κάιρο αποφάσισε να απελάσει τον Τούρκο πρέσβη στη χώρα, ενώ η Αγκυρα ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας «persona non grata» τον Αιγύπτιο πρέσβη.
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας
Πυροδοτώντας νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις... Ηδη τον Δεκαπενταύγουστο είχε «ανακληθεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις» ο Αιγύπτιος πρεσβευτής στην Αγκυρα ο οποίος, μετά την νέα τροπή σήμερα στις διμερείς σχέσεις, γνωστοποιείται ότι αποκλείεται προς το παρόν να επανέλθει στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αγκυρα.
Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση γιά την απέλαση του τούρκου πρέσβη από το Κάιρο, ανέφερε συγχρόνως ότι «εφεξής οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται» σύμφωνα δε με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι σχέσεις θα γίνονται σε επίπεδο, μόνον, ακολούθου.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάνει λόγο για απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις, σχολιάζοντας τις αιχμηρές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για την συμπεριφορά των αιγύπτιων κυβερνώντων έναντι των ισλαμιστών μετά τις 3 Ιουλίου --οπότε ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς ο αιγύπτιος ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι.
Μάλιστα, αυτή η "απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη" στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο χαρακτηρίστηκε ως "πρόκληση".
«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» κήρυξε σήμερα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Άγκυρα η Τουρκία απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη σημερινή απόφαση του Καϊρου να απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας.
«Λυπούμαστε για αυτή την κατάσταση. Αλλά η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας βαρύνει την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ήρθε στην εξουσία κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου