Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΕΕ: Φιλοευρωπαϊκή «έκρηξη» στην Ουκρανία

Ημέρες που θυμίζουν την... Πορτοκαλί Επανάσταση ζει το Κίεβο, όπου χθες διαδήλωσαν 100 χιλιάδες τουλάχιστον Ουκρανοί υπέρ της ΕΕ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Eνωση - η μεγαλύτερη διαδήλωση στη χώρα από την Πορτοκαλί Επανάσταση πριν από εννέα χρόνια.

Φιλοευρωπαϊκή «έκρηξη» στην Ουκρανία
Το πλήθος, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν «μαζικές ταραχές», έσπευσε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ζητώντας την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ που διεκόπη την περασμένη εβδομάδα.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα συναντηθούν με πρεσβευτές χωρών της ΕΕ, πως ετοιμάζουν «αρχηγείο εθνικής αντίστασης» και εθνική απεργία: «Αρχίζει η γενική απεργία»: «Θα παραμείνουμε εδώ, θα εγκαταστήσουμε σκηνές», δήλωσε ο Ολεγκ Τιανίμποχ από την αντιπολίτευση, ενώ και ο Αρσένι Γιατσένγιουκ, ηγέτης του κόμματος Πατρίδα και πρώην υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε την προετοιμασία μιας «πανουκρανικής γενικής απεργίας» και τη συγκρότηση «Ομάδας Δράσης της Ουκρανικής Αντίστασης».
Από την πλευρά του, ο Βιτάλι Κλίτσκο, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία και νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση, απευθυνόμενος στο πλήθος, κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, σημειώνοντας ότι αυτοί «έκλεψαν» το όνειρο της Ουκρανίας για μια ένταξη στην ΕΕ.
Αγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κίεβο ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και την αστυνομία. Η αντιπολίτευση πάντως προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο
Αγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κίεβο ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και την αστυνομία. Η αντιπολίτευση πάντως προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο
Ο Γιατσένγιουκ, που προβάλλεται ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν και ο Κλίτσκο είναι πιο αγαπητός στους πολίτες , ισχυρίστηκε πως ο Γιανουκόβιτς σύναψε «συμφωνία» με τη Μόσχα για βοήθεια 20 δισ. δολαρίων, «μισά από τα οποία θα κλαπούν και τα μισά θα διοχετευτούν στην προεκλογική εκστρατεία του, ώστε ο Γιανουκόβιτς να μπορέσει να νοθεύσει τις προεδρικές εκλογές του 2015».
Η ένταση πάντως έχει μεταφερθεί και στους δρόμους, καθώς, διαδηλωτές, φωνάζοντας το «Κίεβο είναι δικό μας», κατόρθωσαν να εισέλθουν στο δημαρχείο και να καταλάβουν για μία ώρα ένα τμήμα του. Επίσης, διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τρακτέρ προκειμένου να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας κοντά στα γραφεία του προέδρου Γιανουκόβιτς και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.
Δεκάδες άτομα που φέρεται να είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι μεταφέρθηκαν μακριά από το σημείο των συγκρούσεων με ασθενοφόρα. Ωστόσο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι τα επεισόδια κοντά στα γραφεία του προέδρου είχαν «σκηνοθετηθεί» από τις Αρχές προκειμένου να δικαιολογηθεί η χρήση βίας.
Η χθεσινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της πρωτοφανούς για το Κίεβο βίας του Σαββάτου, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον κυρίως νέων και ειρηνικών διαδηλωτών για να ξεσπάσει θύελλα επικρίσεων εντός και εκτός Ουκρανίας.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ
Γιατί «έγειρε» προς τη Μόσχα
Τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το ασφυκτικό «μαρκάρισμα» που άσκησε στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «φωτογραφίζουν» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ως τον λόγο της άρνησης Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, που θα ενίσχυε τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.
Είναι βέβαιο πως η συμφωνία Ουκρανίας-ΕΕ, πέρα από σοβαρό πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας, ιδίως τη στιγμή που ο Πούτιν σχεδιάζει την Τελωνειακή και Ευρασιατική Ενωση υπό την ηγεσία της Ρωσίας, θα προκαλούσε και σημαντικές οικονομικές απώλειες: η Ουκρανία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της και τον βασικότερο δίαυλο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η άρνηση του Γιανουκόβιτς δεν οφείλεται μόνο στις ρωσικές πιέσεις. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η ουκρανική αγορά θα άνοιγε πλήρως για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, δεν θα γινόταν όμως το ίδιο για τα ουκρανικά. Για παράδειγμα, η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει στην ΕΕ 10 χιλιάδες τόνους κρέατος κοτόπουλου (παράγει ένα εκατομμύριο τον χρόνο), θα ήταν όμως παράλληλα αναγκασμένη να εισάγει 20 χιλιάδες τόνους πουλερικών από την Ευρώπη.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επίσης λένε ότι οι Ευρωπαίοι προσέφεραν μόλις 610 εκατομμύρια ευρώ, ως οικονομική βοήθεια, ενώ για το δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων που έχει συνάψει η χώρα με το ΔΝΤ -μέχρι σήμερα έχει λάβει μόλις το 20%-, απαιτούνται από την ηγεσία του και στηρίζονται και από την ευρωπαϊκή ηγεσία πακέτα «διαρθρωτικών αλλαγών». Ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας που προτείνονται είναι η αύξηση της φορολόγησης στα καύσιμα και το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού.
Αντιθέτως, ο Πούτιν προσέφερε γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ήδη υπάρχοντα δάνεια και μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο της Gazprom.
Ο Γιανουκόβιτς, που όπως επισημαίνουν Ουκρανοί αναλυτές «ιππεύει σε δύο άλογα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας», φοβήθηκε πιθανόν κοινωνικές αναταράξεις, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να στραγγαλίσει την ουκρανική οικονομία, ρίσκο που δεν τόλμησε να πάρει, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2015.
Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την απαίτηση για την απελευθέρωση της Τιμοσένκο, η οποία το 2011 καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και η οποία κάλεσε τους Ουκρανούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αφού αυτομάτως θα γινόταν η κυριότερη αντίπαλός του στις εκλογές και πιθανή νικήτρια.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου