Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Washington Post: Πως η NSA Μπορεί και Παρακολουθεί τα Κινητά Παγκοσμίως



Η αμερικανική NSA συλλέγει κάθε ημέρα περίπου 5 δισεκατομμύρια αρχεία για τη θέση των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post σε άρθρο της, επικαλούμενη τα στοιχεία που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.


Οι πληροφορίες αυτές που συλλέγει η NSA αποθηκεύονται σε μια τεράστια βάση δεδομένων, η οποία δείχνει την θέση «τουλάχιστον εκατοντάδων εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων» παγκοσμίως, στα πλαίσια ενός συστήματος παρακολούθησης σε αληθινό χρόνο.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται έξι μήνες μετά τις πρώτες διαρροές του Σνόουντεν σχετικά με τον ρόλο της NSA και ιδιωτικών ομίλων στις παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες.
Σύμφωνα με το άρθρο της WP, τα δεδομένα συλλέγονται απευθείας από τα καλώδια των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται ότι τα κινητά εκπέμπουν τη θέση τους ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται και κατ’ επέκταση, οι αναλυτές της NSA μπορούν να εφαρμόσουν μαθηματικές τεχνικές για να την προσδιορίσουν. Οι μέθοδοι αυτές ονομάζονται CO- TRAVELER στην ορολογία της υπηρεσίας.

Η λογική της NSA όσον αφορά τους υπόπτους είναι ότι από τη στιγμή που εκείνοι χρησιμοποιούν καρτοτηλέφωνα για να μην ανιχνεύονται μέσω του αριθμού τους, η υπηρεσία θα μπορεί να βλέπει όταν κάποιος πετάει ένα παλιό κινητό και αρχίζει να χρησιμοποιεί ένα καινούριο στην ίδια ακριβώς τοποθεσία, άρα θα είναι σε θέση να συνεχίζει την παρακολούθηση.

Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι δυνατότητες παρακολούθησης θέσης της NSA είναι τρομερές, όπως προκύπτουν από τα αρχεία του Σνόουντεν, και φανερώνουν ότι η υπηρεσία είναι σε θέση να καταστήσει τις περισσότερες προσπάθειες ασφαλούς επικοινωνίας ανώφελες».

http://energia.gr/article.asp?art_id=76954

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου