Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Xinhua: Η Δύση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ουκρανίας

Η Δύση πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικής υποθέσεις της Ουκρανίας, αναφέρει σε άρθρο του το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Viktor Yanukovich, το άρθρο του κινεζικού πρακτορείου ασκεί δριμεία κριτική στη Δύση για την στάση της απέναντι στην απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ αλλά αντίθετα, να στραφεί προς την ενίσχυση των οικονομικών της σχέσεων με τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα άρθρα σχολιασμοί του πρακτορείου Xinhua δεν αποτελούν επίσημα πολιτικά κείμενα, ωστόσο αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις της κινεζικής κυβέρνησης.
 «Η Δύση πρέπει να μείνει μακριά από τις εσωτερικής υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», τονίζει το άρθρο. «Η επίδειξη υποστήριξης στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ουκρανική δημοκρατία, καθώς και θα μπορούσε να περιπλέξει τις υποθέσεις της περιοχής».
Μετά το τέλος της διήμερης επίσκεψής στο Κίεβο, όπου συνάντησε δύο φορές τον Ουκρανό Πρόεδρο Viktor Yanukovich, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine, Ashton έκανε έκκληση για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η ΕΕ εγκαταλείπει την «ουδέτερη» στάση της.
 «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το μήνυμα που έδωσα αυτές τις μέρες είναι η σημασία του διαλόγου και η σημασία του να ακούς αυτό που λέει ο λαός. Θεωρώ πως ο λαός αυτής της υπέροχης χώρας αξίζει καλύτερα», είπε η Βρετανίδα.
Το άρθρο κατηγορεί τη Δύση ότι «υποδαυλίζει την αντιπαράθεση» και αναταραχές στην περιοχή, πιέζοντας την Ουκρανία προς την ΕΕ.
«Η δυτική παρέμβαση ματαιώνει τον ανεξάρτητο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σπέρνοντας σπόρους για την μελλοντική κοινωνική και πολιτική διαίρεση της χώρας», αναφέρει.
«Θεωρώ πως η κινεζική κυβέρνηση σέβεται τις επιλογές στο εσωτερικό της Ουκρανίας, και η Κίνα δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική άλλων κρατών», τόνισε ο Κινέζος υφυπουργός εξωτερικών Cheng Guoping, κατά της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου.
EurActiv με Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου