«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζήτημα είναι σύνθετο. Υπάρχει όμως και η άλλη ιδιαίτερη διάστασή του, η ιστορική», είπε ο υπουργός Εξωτερικών που δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «είναι αλήθεια ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα, αλλά καμία φορά η Ιστορία δεν κρίνει με τον χρόνο αλλά με τις πράξεις».
Σημείωσε δε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αναφορά του θέματος να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση για έναν λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν καταδικάσει αυτό το παρελθόν και κατανοούν τη θέση των Ελλήνων που δεν ταυτίζουν σε καμία περίπτωση τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με το παρελθόν ναζιστικό καθεστώς, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Είναι λάθος γιατί ένα ζήτημα ανοιχτό επί 60 χρόνια δεν χωρά στο χρονοδιάγραμμα της κρίσης, αλλά με τη διευθέτησή του σβήνει ένα σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να οργανωθεί κυρίως σε πολιτικό επίπεδο και να οργανωθεί και η νομική της υποστήριξη.
Ζήτησε να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το μόνο κόμμα που πρέπει να εξαιρεθεί από τη διακομματική αυτή επιτροπή είναι, όπως είπε, το «φιλοναζιστικό κόμμα, οι βουλευτές του οποίου σήμερα απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή».
«Θέλω να εξάρω την άριστη δουλειά που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη συλλογή των εγγράφων και των αρχείων για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Από εδώ και πέρα χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί και προφανώς το εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους αξιόλογους, κατά άλλα, λειτουργούς του Δημοσίου», ανέφερε για τον ρόλο που έχει προσδώσει η κυβέρνηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να θέσει σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χαρακτηρίζονται απόρρητα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, από το βήμα της Βουλής,ανέφερε ότι «ήρθε η στιγμή το κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου