Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη

Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη

Ο Νο2 της Socar και ο αντιπρόεδρος της BP, μεγαλομετόχου της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ ενημέρωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου - Δρομολογείται και το θέμα του ΔΕΣΦΑ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας.
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το πρωί ο Νο 2 της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ, Ελσχαντ Νασίροφ  και ο αντιπρόεδρος της ΒP, μεγαλομετόχου της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, Αλ Κουκ.
Παρόμοια ενημέρωση έγινε από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Shah Deniz 2, στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων χωρών, τόσο αυτών που στηρίζουν τον TAP (Ρώμη, Τίρανα, μαζί με Αθήνα), όσο και εκείνων που στηρίζουν τον Nabucco (Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη).
Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή.
Μετά τις κυριακάτικες αναφορές ρουμανικών ιστοσελίδων, χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Europe, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, σε αποκλειστικό - όπως σημειώνει - δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι ο TAP είναι ο αγωγός που έχει επιλεγεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη. Το πρακτορείο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Μπακού οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο κέντρο αποφάσεων των Αζέρων.
Σημειωτέον ότι σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου υπογράφουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP κ. Τούνγκλαντ τη συμφωνία «φιλοξενούσας χώρας» (host government agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας. Η συμφωνία, η υπογραφή της οποίας εκκρεμούσε από την περασμένη εβδομάδα, καθορίζει θέματα τελών διέλευσης, φορολογικά, απαλλοτριώσεων κ.ά.
Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζερική Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πωλητής, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη παραλάβει επισήμως τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar ύψους 400 εκατ. ευρώ,  προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή, που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Πηγή: Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/15654/epelegi-o-agogos-tap-gia-ti-metafora-toy-azerikoy-aerioy-stin-eyropi#ixzz2XJWf1u9K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου