Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Δεν είναι ακόμη done deal η απόφαση για τον ESM

Το Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα αναφορικά με το εργαλείο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM. Η σημασία αυτής της απόφασης είναι πολύ μεγάλη και παρουσιάζει την αισθητή πρόοδο στο δρόμο προς μια πλήρη τραπεζική ένωση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μπορούν να προκύψουν σημαντικά προβλήματα.
Έχει κλείσει αυτή η συμφωνία; Η απάντηση είναι όχι. Ο ESM αυτή τη στιγμή δεν έχει τα εργαλεία για να προχωρήσει σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για αυτό, θα απαιτηθεί μια απόφαση βασισμένη στο Άρθρο 19 της Συνθήκης του ESM και η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες πριν το δ.σ. του ESM λάβει τέτοια απόφαση. Το πιο σημαντικό εμπόδιο σε αυτό το επίπεδο θα είναι η γερμανική Bundestag. Στην πραγματικότητα, το Άρθρο 2 του γερμανικού εφαρμοστικού νόμου για τη Συνθήκη του ESM, αποκλείει ρητά την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να ισχύσει τη απόφαση του Eurogroup, η γερμανική Bundestag πρέπει επομένως να αλλάξει τη γερμανική νομοθεσία. Ελλείψει μιας τέτοιας ψηφοφορίας, ο Γερμανός, μέλος του ESM, Wolfang Schaeuble, δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η τρέχουσα κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι σε θέση να περάσει ακόμη τις νομοθετικές αλλαγες ή εάν αυτό θα περάσει στην επόμενη νομοθετική περίοδο. Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο. Θα είναι δύσκολο για τους Γερμανούς βουλευτές να συμφωνήσουν σε μια διάσωση τραπεζών σε άλλες χώρες, όταν βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία. Επίσης, απουσιάζει ο απαραίτητος χρόνος για να περάσει μια νέα νομοθεσία. Επομένως, συνολικά, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά δεν είναι μια «τελειωμένη» υπόθεση ακόμη.

Του Guntram B. Wolff

Copyright © Bruegel Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου