Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία δεν είναι Σερβία

Η κόκκινη γραμμή του Barack Obama για τη Συρία απέτυχε να ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας. Οι κυνικοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν μια προϋπόθεση που έπρεπε να εκπληρωθεί για να εμπλακούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ στη συριακή σύγκρουση. Η πολύ σθεναρή δήλωση του Kerry για τη Συρία δεν αφήνει μεγάλη αμφιβολία ότι μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Bashar al-Assad θα έλθει σύντομα. Το Πεντάγωνο αναλαμβάνει από την κράτος ως η επικεφαλής αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία για τη Συρία.
Οι περισσότεροι αναλυτές σε αυτό το σημείο αναμένουν επιθέσεις με πυραύλους cruise οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εναντίον κυβερνητικών κέντρων και κέντρων ελέγχου της Συρίας, επικοινωνιών και κυρίων στόχων υποδομών. Μερικοί ωστόσο αναμένουν ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες, αποφεύγοντας βαθύτερη αμερικανική εμπλοκή και βαρύτερη οικονομική επιβάρυνση. Υπάρχει συγκεκριμένη λογική πίσω από αυτές τις προσδοκίες, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο ότι η Ουάσιγκτον θα είναι τόσο συγκρατημένη.

Ο πρόεδρος Obama έχει επικριθεί πολύ καιρό τώρα στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα της Συρίας. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν επίγεια αμερικανική παρουσία, η λεγόμενη «παθητικότητα» και έλλειψη στρατηγικής από τον Obama έχει μετατραπεί σε μια πολιτική ευθύνη για την κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ένας απρόθυμος πολεμιστής αλλά μπορεί να πειστεί για την ανάγκη χρήσης βίας, όπως στη Λιβύη ή στη διάρκεια της επιχείρησης στο Αφγανιστάν. Ο Obama θα προσπαθήσει σκληρά να αποφύγει να συρθεί σε ένα νέο γύρο πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά θα ρίξει περισσότερες από μία προειδοποιητικές βολές. Οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν μια εκστρατεία η οποία θα έχει στόχο τελικώς, να ανατρέψει το καθεστώς Assad. Η Ουάσιγκτον θα ηγηθεί μιας συμμαχίας Σύριων ανταρτών, ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίοι θα επιδιώξουν να ανατρέψουν τον Assad και να κλέψουν από το Ιράν έναν από τους μεγάλους συμμάχους του.

Για ορισμένους παρατηρητές, ο Obama μπορεί να ακολουθεί τα βήματα του Bill Clinton στο Κοσσυφοπέδιο. Η κατάσταση μέσα και γύρω από τη Συρία ωστόσο, είναι εξαιρετικά διαφορετική από τα Βαλκάνια στη δεκαετία του ’90. Η Μέση Ανατολή δεν είναι πρώην Γιουγκοσλαβία και η Συρία δεν είναι Σερβία. Θα υπάρξουν πολλαπλές αντιδράσεις στις ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή και παραπέρα, και μαζικές απρόβλεπτες συνέπειες. Κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Για την ώρα ωστόσο, όλο αυτό είναι άγνωστο. Ως συνήθως, η πολιτική αντί της στρατηγικής λογικής πιέζει τον πρόεδρο Obama σε έναν πόλεμο ο οποίος μόλις ξεκινήσει, θα καθορίσει την προεδρία του όσο και οι δύο πόλεμοι τους οποίους τελείωσε ή έλυσε.

του Dmitri Trenin

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=52776


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου