Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ενδιαφέρουσες εκλογές σε μια ήρεμη Γεωργία

Τι το ιδιαίτερο υπάρχει για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γεωργία που πρόκειται να λάβουν χώρα στις 27 Οκτωβρίου; Πρώτον, αυτές είναι ίσως οι πρώτες «κανονικές» εκλογές-οι εκλογές που διεξάγονται σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και δεν συνοδεύονται από διαδηλώσεις. Μετά από εξεγέρσεις, ταραχές ακόμη και πόλεμο, η γεωργιανή κοινωνία φαίνεται ειρηνική. Δεύτερον, αυτές είναι δημοκρατικές εκλογές. Οι λεγόμενοι «διοικητικοί πόροι», που παραμένουν ακόμη ως ένα από τα κύρια εργαλεία της εκλογικής διαδικασίας στο μεγαλύτερο μέρος της μετά-σοβιετικής εποχής, έχουν εξαντληθεί στη Γεωργία. Οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν απλώς θα αποτύχει, ανεξαρτήτως από το εάν μπορεί να προέλθει από τον Giorgi Margvelashvili του Γεωργιανού Ονείρου ή τον David Barkadze, ο οποίος αντικατέστησε τον Mokheil Saakashvili ως τον ηγέτη του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM).


Τρίτον, προς το παρόν κανένας από τους 23 υποψηφίους δεν έχει ένα μεγάλο χάρισμα, επομένως η προσωπική τους δημοτικότητα δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην έκβαση των εκλογών. «Η αποστολή των μεσσιών» έχει τελειώσει, όπως έξοχα το έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidizina Ivanishvili. Τέταρτον, λαϊκιστικά συνθήματα τα οποία ήδη έχουν περάσει την ακμή τους στη Γεωργία, δεν είναι μέρος αυτών των εκλογών. Και τέλος, πέμπτον, η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας δύσκολα μπορέι να αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ασφαλώς, η γεωργιανή κοινωνία δεν θα εγκαταλείψει το ζήτημα (όχι για μία ή δύο γενεές, για να είμαστε ακριβείς). Παρόλα αυτά, η επανένωση με την Αμπχαζία και τη Βόρεια Οσσετία δεν θα είναι η κύρια πολιτική προτεραιότητα στη διάρκεια αυτών των εκλογών. Αντίθετα, οικονομικά και κοινωνικά θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο του αγώνα για το προεδρικό γραφείο.

Όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι τη νίκη του υποψηφίου του Γεωργιανού Ονείρου, διαφωνώντας μόνο για το εάν θα υπάρξει και επαναληπτικός γύρος ή ο πρώτος θα είναι αρκετός. Ο Merab Pachulia, έγκυρος εμπειρογνώμων και επικεφαλής του Georgian Opinion Research Business International (GORBI), είναι βέβαιος ότι ένας γύρος θα είναι αρκετός ενώ δημοσκόπηση του αμερικανικού Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, επισημαίνει το αναπόφευκτο του δευτέρου γύρου διότι το φαβορί, σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι πιθανό να εξασφαλίσει ακόμη και το 40% των ψήφων.

Οι προβλέψεις για την αναπόφευκτη ήττα του UNM του Saakashvili είναι εξίσου ομόφωνες. Ωστόσο, δεν θα πρέπει κανείς να βγάλει τελικά συμπεράσματα εδώ. Κατά την άποψή μου, ο αριθμός των ψήφων που θα καταφέρει να λάβει ο David Bakradze θα κάτι τη σημαντική διαφορά. Δεν θα επηρεάσει απλώς την τύχη του UNM αλλά θα καθορίσει εάν το Γεωργιανό Όνειρο  θα έχει ένα σοβαρό αντίπαλο στο μέλλον. Εάν το UNM  λάβει ένα σημαντικό ποσοστό των ψήφων, αυτό θα σηματοδοτήσει περαιτέρω εξομάλυνση της γεωργιανής πολιτικής ζωής.

Η δεύτερη θέση από τη Nino Burjanadze ίσως έλθει ως έκπληξη, αν και όχι εντελώς απροσδόκητα. Έχει αντέξει πολλά tests και είναι σε θέση να διατηρήσει τη δημοτικότητά της.

Η προβλεψιμότητα της έκβασης των εκλογών έρχεται σε αντίθεση με το απρόβλεπτο της περαιτέρω εξέλιξης της Γεωργίας. Αφού έφερε πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς και την προώθησε λίγο πιο μακριά από τον οικονομικό γκρεμό και ήρθε σε προκαταρκτική αμοιβαία κατανόηση με τη Ρωσία, ο Bidzina Ivanishvili έχει δηλώσει ότι θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική. Ωστόσο, οι περισσότεροι Γεωργιανοί δεν θέλουν αυτόν τον ήρεμο, λογικό άνθρωπο να τους αφήσει και αρνούνται να πιστέψουν ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά. Φαίνεται πιθανό ότι δεν θα το κάνει τελικά. Αλλά πάλι, αυτή η απόφαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο επιτυχημένος θα είναι στις επερχόμενες εκλογές ο Giorgi Margvelashvili του Γεωργιανού Ονείρου, το κόμματος που δημιούργησε ο Ivanishvili.

Του Alexey Malashenko

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=53210


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου