Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σκληρή Στάση των Ξένων Επενδυτών Απέναντι στο Ενδεχόμενο Ανατροπών στο Ισχύον Καθεστώς των ΕΠΑ

Με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ να υπερθεματίζει της μεταρρύθμισης στη αγορά προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου και τους εκπροσώπους των εταιριών παροχής αερίου να προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν σε κάθε προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς, ολοκληρώθηκε χθες το πρωί η κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Έτινγκερ, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΡΑΕ, της ΔΕΠΑ, των τριών ΕΠΑ και της ΕΒΙΚΕΝ. Ο Επίτροπος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να καταγγελθούν οι συμβάσεις με τις τρεις ΕΠΑ, αλλά υπέδειξε την ανάγκη να τροποποιηθούν για να είναι συμβατές με το άνοιγμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της, εν είδει road map, για το νέο μοντέλο της αγοράς προμήθειας φυσικού αερίου, εντός του εξαμήνου.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων, οι πιο ψύχραιμες φωνές επισήμαναν την ανάγκη να αναζητηθούν οι πιο βέλτιστοι τρόποι για το στόχο αυτό, σε συνθήκες, όμως, win win για όλες τις πλευρές.
Αντίθετα, η ΕΝΙ, δια του εκπροσώπου της, (είναι μέτοχος στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή στο ισχύον καθεστώς της αγοράς θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα ζητήσει αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ και για τις δύο εταιρίες. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ENI κ. Σκαρόνι είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Νοέμβριο, προς τον οποίο εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για τις προθέσεις της τρόικας να καταργηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης φυσικού αερίου από τις τοπικές ΕΠΑ.
Ο έτερος ξένος επενδυτής που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, η Shell (στην ΕΠΑ Αττικής), επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του ενόψει των αλλαγών που επιδιώκει η τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις για το όλο θέμα, προτού υπάρξει τελική πρόταση από το ΥΠΕΚΑ.
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου