Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Παρέμβαση του Στρατού

Μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόσυρση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το προσκήνιο «λόγω ασθενείας», η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παρενέβη για πρώτη φορά στην οξύτατη κρίση που μαστίζει τη χώρα, ενώ η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο ύστερα από καταγγελίες ακτιβιστή της αντιπολίτευσης για βασανιστήρια εις βάρος του.



Το υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του «απαράδεκτες» τις συνεχιζόμενες καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις «καλούν τον επικεφαλής του στρατεύματος (δηλαδή τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς) να λάβει επείγοντα μέτρα στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και να αποκατασταθεί η κοινωνική συναίνεση». Νωρίτερα, το υπουργείο είχε καταστήσει σαφές ότι ο στρατός δεν θα επέμβει στη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών.


Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κίεβο ενισχύουν την εντύπωση για κενό εξουσίας και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη διάδοχη κατάσταση, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Αζάροφ. Σε αυτό το φόντο, αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο Μόναχο, στο περιθώριο της ετήσιας διεθνούς διάσκεψης για θέματα ασφαλείας. Οπως έγινε γνωστό, ο Κέρι θα συναντηθεί με τον πρώην πυγμάχο και επικεφαλής του κόμματος «Γροθιά», Βιτάλι Κλίτσκο, τον αρχηγό του κόμματος «Μητέρα Πατρίδα», Αρσένι Γιατσένιουκ, τον βουλευτή Πέτρο Ποροσένκο και τη γνωστή τραγουδίστρια της ποπ, Ρουσλάνα.

Η αναγγελία της επικείμενης συνάντησης προκάλεσε την οργή της Μόσχας, όπως μαρτυρεί η αντίδραση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντιμίτρι Ρογκόζιν. Ο γνωστός για το επιθετικό του ύφος Ρώσος πολιτικός χαρακτήρισε «τσίρκο» τους συνομιλητές του Κέρι και προσέθεσε ειρωνικά: «Είναι αναγκαίο να λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις και η Βέρκα Σερντιούσκα», μια αναφορά σε γνωστό Ουκρανό τραγουδιστή και ηθοποιό, που υποδύεται γυναικείο ρόλο. «Η έγκυρη γνώμη του κυρίου ή της κυρίας αυτής θα πρέπει να ακουστεί και να ληφθεί υπ’ όψιν από τον Λευκό Οίκο», προσέθεσε.

Την ίδια ώρα, οι New York Times κυκλοφορούσαν με κύριο άρθρο το οποίο τασσόταν υπέρ του συμβιβασμού μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης. «Ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ανεπαρκής, ασθενής ή απαξιωμένος, ο κ. Γιανουκόβις έχει εκλεγεί δημοκρατικά και η ανατροπή του μέσω διαδηλώσεων, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή ενωμένη αντιπολίτευση, θα αποτελούσε συνταγή για κλιμάκωση της αναταραχής, αλλά και ένα επικίνδυνο προηγούμενο», σημειώνει η σύνταξη της ισχυρής επιρροής αμερικανικής εφημερίδας, προτρέποντας την αντιπολίτευση «να αναζητήσει έναν κατάλληλο συμβιβασμό».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος της υψηλής αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κοβίλ, καλωσόρισε «τις κινήσεις διαλόγου μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης» και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους διαδηλωτές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Παράλληλα, ο κ. Κοβίλ ζήτησε να υπάρξει ανεξάρτητη και αξιόπιστη διερεύνηση γύρω από τις δολοφονίες που αναφέρθηκαν στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, όπως και για τις καταγγελίες περί απαγωγών και βασανιστηρίων. Χθες εμφανίστηκε σε πολύ κακή κατάσταση, ύστερα από μία εβδομάδα εξαφάνισης, ο 35χρονος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ντιμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι απήχθη σε ένα χωριό έξω από το Κίεβο, όπου οι απαγωγείς του τον σταύρωσαν, του έβαλαν καρφιά στα χέρια, του έκοψαν το ένα αυτί και τον χάραξαν στο πρόσωπο, προτού τον αφήσουν αιμόφυρτο σε ένα δάσος. Ο Μπουλάτοφ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο με ξεραμένο αίμα και πρησμένο πρόσωπο, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την περιπέτειά του.


ΠΗΓΗ: http://energia.gr/article.asp?art_id=78769
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου