Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η "ακτινογραφία" των απολύσεων στην Ελλάδα της κρίσης - Με ποια κριτήρια απολύουν πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες

Η "ακτινογραφία" των απολύσεων στην Ελλάδα της κρίσης - Με ποια κριτήρια απολύουν πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες

Της Στεφανίας Σούκη
Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη κυρίως από το κομμάτι της εμπορικής λειτουργίας των εταιρειών, τα οποία απομακρύνθηκαν με βασικά κριτήρια επιλογής την απόδοσή τους και το αντικείμενο της εργασίας τους, ενώ έλαβαν ως πακέτο αποχώρησης τη νόμιμη αποζημίωση προσαυξημένη κατά ένα ποσό.

Αυτό είναι το προφίλ των απολυμένων ή "απομακρυνθέντων" από πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες στην περίοδο της κρίσης, όπως το κατέγραψε και το παρουσίασε  στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, η εταιρεία συμβούλων- ελεγκτών KPMG, η οποία πραγματοποίησε έρευνα για τις  αναδιαρθρώσεις των εταιρειών με ερωτηματολόγια σε τρείς κατηγορίες, εργαζομένους, στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού (τμήματα Ηuman Resources) αλλά και απολυμένους. Ανά κλάδο εργαζομένων, ο φαρμακευτικός/ υγείας με τον τραπεζικό και τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην έρευνα, ενώ ρωτήθηκαν και στελέχη από τους κλάδους της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των κατασκευών, τον ασφαλιστικό. Από το συνολικό δείγμα, ένα ποσοστό 54% ήταν ξένες πολυεθνικές, ένα 27% ελληνικές και ένα 19% ήταν ελληνικές πολυεθνικές.
 
Τα στελέχη HR και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έγιναν ενέργειες αποτροπής των μειώσεων προσωπικού με πάγωμα προσλήψεων και απορρόφηση εργαζομένων από άλλες μονάδες, ενώ αντίθετα, η πλειοψηφία των απολυμένων  θεωρεί ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για να αποτραπούν οι απομακρύνσεις.
Στο ερώτημα τι ποσοστό εργαζομένων απομακρύνθηκε, η πλειοψηφία των εταιρειών απομάκρυνε ποσοστό έως 15% των εργαζομένων της, ενώ ένα 15% απάντησε τοποθέτησε τις απολύσεις μεταξύ 20%- 30% του συνολικού δυναμικού της εταιρείας.
Ως προς το διοικητικό επίπεδο των εργαζομένων που απομακρύνθηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν στα υψηλότερα στελέχη, ήτοι σε ποσοστό 30% οι υποδιευθυντές, σε 20% οι διευθυντές, 18% υπάλληλοι γραφείου ένα 14% προϊστάμενοι και ακολουθούν σε ποσοστά 9% και 7% τα μη διοικητικά στελέχη και οι γενικοί διευθυντές.
Σε ποια λειτουργία της επιχείρησης εργάζονταν όσοι απολύθηκαν/ απομακρύνθηκαν; Σχεδόν 1 στους 2 (48%) στην εμπορική και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά άλλα πόστα όπως η οικονομική λειτουργία (7%),  λοιπών υποστηρικτικών (7%), εφοδιαστικής αλυσίδας (6%), πληροφορικής/ οργάνωσης (5%) κ.α..
Στο ερώτημα με τι μέθοδο έγιναν οι απομακρύνσεις απολυθέντες και στελέχη HR απάντησαν σε ποσοστό 56% με απομάκρυνση/ απόλυση, 35% με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ στο 27% ακολουθεί το …διαζύγιο κοινή συναινέσει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ερώτημα  σε απολυθέντες και στελέχη HR γιατί τελικά απολύουν οι εταιρείες στην Ελλάδα τους εργαζομένους μέσα στην κρίση. Τα κριτήρια επιλογής τους λοιπόν είναι κατά 52% η απόδοση, κατά 49% το αντικείμενο εργασίας του και ακολουθούν με ένα 35%  τα κοινωνικά κριτήρια, με ένα 19% το επίπεδο αποδοχών και παροχών, 15% η ειδικότητα.
Τι περιελάμβανε το πακέτο αποχώρησης; Ένα 60% απάντησε "νόμιμη αποζημίωση προσαυξημένη κατά ένα ποσό, ένα 46% μόνο "νόμιμη αποζημίωση", ενά (εντυπωσιακό) 43% "υπηρεσίες υποστήριξης για την ανεύρεση νέας θέσης εργασίας (π.χ. υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης)", ένα 23% απάντησε "διατήρηση παροχών σε τουλάχιστον μία ομάδα εργαζομένων (π.χ. αυτοκίνητο, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εκπτώσεις σε προϊόντα κ.τ.λ.).
Πώς σχεδιάστηκε η αναδιοργάνωση
Τι ενέργειες πραγματοποίησαν οι ίδιες οι εταιρείες για να αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις απολύσεις- απομακρύνσεις; Ένα 75% από τα στελέχη και τους εργαζομένους που ρωτήθηκαν απάντησε ότι "πάγωσαν" οι προσλήψεις/ αντικαταστάσεις, ένα 64% ότι έγιναν απορροφήσεις εργαζομένων από άλλες οργανωτικές μονάδες, ένα 34% ότι έγιναν περικοπές αποδοχών, ακολουθούν οι περικοπές παροχών (33%), η εκ περιτροπής εργασία (24%), τα προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων σε άλλα αντικείμενο (10%), άλλες ενέργειες (7%) και "καμία ενέργεια" απάντησε το 6%. Βέβαια όταν ρωτήθηκαν μόνο οι απολυμένοι απάντησαν στην πλειοψηφία τους, πάνω από 6 στους 10 ότι δεν έγινε "καμία ενέργεια", ένα 18% απάντησε ότι απλά δε γνωρίζει, ένα 7% ότι έγινε διερεύνηση της απορρόφησής του από άλλη οργανωτική ομάδα και ένα 5% ότι έγιναν περικοπές αποδοχών.
Στην …επόμενη μέρα μετά τις απολύσεις μέσα στις εταιρείες και στο ερώτημα τι δυσκόλεψε περισσότερο τους εργαζομένους που παρέμειναν στην εταιρεία, σχεδόν 8 στους 10 απάντησαν 'ο φόβος και η ανασφάλεια για το μέλλον τους στην εταιρεία", κι επίσης σε ποσοστό 76% απάντησε "το κλίμα που επικράτησε στην εταιρεία". Σε ποσοστό 52% ακολουθεί η απάντηση "οι φήμες που κυκλοφορούσαν", με 54% "ο επιπρόσθετος φόρτος εργασίας", με 51% "ο φόβος για την πορεία της ίδιας της εταιρείας". 


Πηγή: Η "ακτινογραφία" των απολύσεων στην Ελλάδα της κρίσης - Με ποια κριτήρια απολύουν πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/40000/i-aktinografia-ton-apolyseon-stin-ellada-tis-krisis-me-poia-kritiria-apolyoyn#ixzz2tZFE0ZCe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου