Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάδα: Μία πρωτογενής πηγή φυσικού αερίου αλλά και διαδρομή διέλευσης του προς την Ε.Ε

Ελλάδα: Μία πρωτογενής πηγή φυσικού αερίου αλλά και διαδρομή διέλευσης του προς την Ε.Ε

Η χώρα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, σε μία περιοχή υψηλής γεωπολιτικής σημασίας.


Στις 11 Μαρτίου αναμένεται στο Λονδίνο η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών των ελληνικών υδρογονανθράκων που ακολουθεί αυτή του Χιούστον, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ε.Ε.

Μετά την δημοσίευση του Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις προσφορές τους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς ανάλογα με το βάθος των γεωτρήσεων τα επενδυτικά αυτά πλάνα κοστολογούνται από 80 έως 180 εκατ. δολάρια.
Στα υπέρ της ελληνικής πλευράς είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί εκτός από πρωτογενή πηγή φυσικού αερίου και διαδρομή διέλευσης του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. με την χώρα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, σε μία περιοχή υψηλής γεωπολιτικής σημασίας.
Σημαντικά έργα ενέργειας που ταξινομούνται ως έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ε.Ε και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Ελλάδα αποτελούν το έργο της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα (1), η πλατφόρμα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Καβάλα ή την Αλεξανδρούπολη (2), ο αγωγός TAP (Τrans Adriatic Pipeline) σημείο 3 στον χάρτη, ο South Med Pipeline (4) και ο  Euroasia electricity Interconnector (5) που αποτελεί την προτεινόμενη διασύνδεση ελληνικών, κυπριακών και ισραηλιτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας στον κόσμο.


Πηγή: Ελλάδα: Μία πρωτογενής πηγή φυσικού αερίου αλλά και διαδρομή διέλευσης του προς την Ε.Ε | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/39992/ellada-mia-protogenis-pigi-fysikoy-aerioy-alla-kai-diadromi-dieleysis-toy-pros-tin-ee#ixzz2tZG3NUfl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου