Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβει η επίσκεψη Ντράγκι τον Απρίλιο στην Αθήνα, εν όψει της επιμήκυνσης του χρέους και της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ

Τι κρύβει η επίσκεψη Ντράγκι τον Απρίλιο στην Αθήνα, εν όψει της επιμήκυνσης του χρέους και της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έρχεται στη χώρα τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση και ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ


Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να είναι στη χώρα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, για την άτυπη συνάντηση των υπουργών για oικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, αλλά και για τα ζητήματα των κεντρικών τραπεζών και της τραπεζικής ένωσης.
Η επίσκεψη Ντράγκι επίσης συμπίπτει με την προετοιμασία της ΕΚΤ για την ανάληψη της εποπτείας 130 συστημικών τραπεζών της Ε.Ε. το Νοέμβριο και των ευρωπαϊκών stress tests που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της ευρωζώνης την περίοδο ακριβώς που θα ξεκινάει και επισήμως η συζήτηση για την νέα ελάφρυνση του χρέους αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Στο Ζάππειο θα ανάψουν τα φλας και σίγουρα θα έχει σημαντικά πράγματα να πει, αφού η Ελλάδα έχει μία σημαντική εκκρεμότητα με την ΕΚΤ: Τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ που είναι στα χέρια της ΕΚΤ, τα οποία δεν κουρεύτηκαν με το PSI και λήγουν το 2020.
Τα ομόλογα αυτά τα έχει αποκτήσει η ΕΚΤ είτε μέσω αγορών στη δευτερογενή αγορά (με το πρόγραμμα SMP, ύψους περί τα 30 δισ. ευρώ), είτε τα είχαν αγοράσει κεντρικές τράπεζες χωρών μελών απευθείας από την ελληνική κυβέρνηση (στην πρωτογενή αγορά) κατά την έκδοσή τους (τα ομόλογα ANFA, ύψους 5,6 δισ. ευρώ).
Μόνο το Μάιο, θα πρέπει να αποπληρώσουμε τα ομόλογα 9 δισ. ευρώ που έχει στα χέρια του το ευρωσύστημα (κεντρικές τράπεζες και ευρωζώνη). Ας θυμίσουμε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι ημερομηνίες λήξεως να παραταθούν, ωστόσο ο κύριος Ντράγκι  το αρνείται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και τι θα γίνει με τα “ομόλογα Αλογοσκούφη” που αντιστοιχούν σε προνομιούχες μετοχές των τραπεζών και τυπικά θα πρέπει να αποπληρωθούν το Μάιο και τον Ιούλιο.
Η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις διαρροές, έχει καταρτίσει σχέδιο για επιμήκυνση των διμερών δανείων που η αποπληρωμή τους ξεκινά, όμως, το 2020 και κάποια το 2023. Ωστόσο, σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα παραπάνω δάνεια της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 48 δισ. ευρώ, που επίσης λήγουν το 2020….
Μήπως, τελικά ο κύριος Ντράγκι περιμένει να κάνει τις ανακοινώσεις – έκπληξη από το Ζάππειο, κάνοντας δωράκι στην ελληνική κυβέρνηση, που σίγουρα το χρειάζεται. Σημειώνεται ότι μέχρι τότε, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ λογικά θα έχει εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου και θα κορυφώνονται οι συζητήσεις για το πώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο και για το χρηματοδοτικό κενό.
1η Απρίλιου ανακοινώσεις για χρέος και χρηματοδοτικό κενό; Σαν ψέμα ακούγεται….


Πηγή: Τι κρύβει η επίσκεψη Ντράγκι τον Απρίλιο στην Αθήνα, εν όψει της επιμήκυνσης του χρέους και της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/39014/ti-kryvei-i-episkepsi-ntragki-ton-aprilio-stin-athina-en-opsei-tis-epimikynsis-toy#ixzz2sf91alMB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου