Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η Αυστραλία ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης


Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott οικοδομεί μια ισορροπημένη, βιώσιμη πολιτική στην Ασία για τη χώρα του. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος τυγχάνει αδικαιολόγητα μικρής προσοχής στην Ευρώπη, ο Abbott τελικά ξεφεύγει από τη σκιά του προκατόχου του, Kevin Rudd, ενός ειδικού σε θέματα Κίνας ο οποίος μιλά άπταιστα την διάλεκτο Mandarin. Ο νέος πρωθυπουργός προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Αυστραλίας και της Ασίας. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου σε μια περιοδεία στη Βορειοανατολική Ασία. Αυτό το ταξίδι αποτελεί, μέχρι στιγμής, την καλύτερη ευκαιρία του Abbott να εκπληρώσει την μετεκλογική του δέσμευση να υπογράψει ένα «εμπορικό τρίποντο», θέτοντας σε εφαρμογή τις εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Τα δύο πρώτα στοιχεία στο σχέδιό του έχουν πάει καλά: υπεγράφη μια επιτυχής συμφωνία στην Ιαπωνία τη Δευτέρα, 7 Απριλίου και άλλη μία υπεγράφη στη Νότια Κορέα, την Τρίτη 8 Απριλίου. Μια συμφωνία για την υπογραφή ενός Συμφώνου Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ της Κίνας και της Αυστραλίας θα ολοκλήρωνε το τρίποντο του Abbott.


Η οικονομική σχέση της Αυστραλίας με τις τρεις χώρες θα μπορούσε να λάβει μια νέα ώθηση. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, μια από τις πρωταρχικές εξαγωγές της Αυστραλίας, έχει κατρακυλήσει. Και τόσο η Αυστραλία, όσο και η Νέα Ζηλανδία επλήγησαν πέρυσι από μια ευρεία ανάκληση του εξαγόμενου στην Κίνα γάλακτός τους σε σκόνη, γεγονός που έβλαψε την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών. Η περιοδεία του Abbott, ως εκ τούτου, έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των οικονομικών εταιρικών σχέσεων. Ωστόσο, ο Abbott δεν μπορεί να ξεφύγει από τα σημαντικά θέματα ασφαλείας που επηρεάζουν την σχέση της Αυστραλίας με την περιοχή αυτή, ούτε και θα έπρεπε να προσπαθήσει να τα αγνοήσει. Η σταθερότητα της Αυστραλίας εξαρτάται όχι μόνο από την ύπαρξη οικονομικά ισχυρών εμπορικών εταίρων, αλλά επίσης, και ίσως ακόμη περισσότερο, από την πρόληψη εδαφικών διαφορών και της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή.

Η Κίνα και η Ιαπωνία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των περιφερειακών εντάσεων και ο Abbott χειρίζεται επιδέξια την ασταθή σχέση μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων. Ακόμα κι έτσι, πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζει τις επιπτώσεις των αδιευκρίνιστων προθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ασία και την «εξομάλυνση» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ιαπωνίας, την οποία υποστηρίζει η Αυστραλία. Η πολιτική για την Ασία του Kevin Rudd, λειτουργούσε για καλύτερα ή χειρότερα, μέσω μιας σαφούς Σινοκεντρικής προοπτικής. Ο Abbott, από την άλλη πλευρά, έχει αποστασιοποιηθεί λίγο από την Κίνα, υιοθετώντας μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την περιοχή και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην Ιαπωνία. Η απόφαση του Abbott να επισκεφθεί την Ιαπωνία πρώτη στην τρέχουσα περιοδεία του έρχεται σε έντονη αντίθεση με το πρώτο μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό του Rudd ως πρωθυπουργού, στο οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν η Ιαπωνία.

Ωστόσο, ο Abbott θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην περιθωριοποιήσει πάρα πολύ την Κίνα, είτε σε οικονομικά θέματα είτε ενισχύοντας ακούσια έναν συνασπισμό Ιαπωνίας-ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιδιώξει τον «περιορισμό» της Κίνας. Η υπογραφή της FTA Κίνας-Αυστραλίας θα βοηθούσε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβράδυνση στις οικονομικές σχέσεις. Όμως, ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στην εξωτερική πολιτική. Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Julie Bishop δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ότι οι ΗΠΑ είναι η «με-κεφαλαίο-Σ Σύμμαχος» της Αυστραλίας, σε σύγκριση με μια σειρά υποδεέστερων «συμμάχων» (πεζό-σ) σε όλη την Ασία. Ωστόσο, η Κίνα είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Ο Abbott φαίνεται να καταλαβαίνει ότι η πολύ έντονη πίεση προς αυτόν τον δρόμο του Αμερικανοκεντρισμού θα μπορούσε να βλάψει την Αυστραλία. Παρά το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική του Abbott θεωρείται γενικά ότι είναι επικεντρωμένη στη Δύση, ωστόσο στην πραγματικότητα αναπτύσσει μια πιο ισορροπημένη, «πανασιατική» προσέγγιση στην πολιτική του για την Ασία. Αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός, καθώς είναι σύμφωνο και με την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια στην Ασία.

Ο Abbott βοηθήθηκε σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια εξισορρόπησης της περιοχής από την γεωγραφική και πολιτισμική εγγύτητα της Αυστραλίας με την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, διαφέρει από τις Ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην περιοχή. Οι απευθείας  ανταλλαγές μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας είναι πολύ ισχυρές: το Κινεζικό κοινό τείνει να αντιμετωπίζει τους Αυστραλούς  πιο ευνοϊκά από ό, τι τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους και σχεδόν το ένα τέταρτο των ξένων φοιτητών στην Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα. Η σχέση αυτή έχει τον τελευταίο καιρό ενισχυθεί από τις προσπάθειες της Αυστραλίας στην αναζήτηση της χαμένης πτήσης MH370 της Malaysia Airlines. Μια γρήγορη αναζήτηση για 中 奥 (Κίνα-Αυστραλία) στην Κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo μπορεί να απεικονίσει την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό που έχει κερδίσει η Αυστραλία από τον Κινεζικό λαό για τη συνεργασία της στην αναζήτηση για το αγνοούμενο αεροπλάνο.

Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Abbott στην Κίνα, ο Σύλλογος Νέων Αυστραλίας-Κίνας πραγματοποίησε στη Σαγκάη μια τοπική έκδοση της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής Q&A public debate του Αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου ABC. Σε ένα νεανικό κοινό, αποτελούμενο κατά το ήμισυ από Κινέζους και κατά το ήμισυ από Αυστραλούς, δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλει στον πρώην πρέσβη της Αυστραλίας στην Κίνα Geoff Raby, μαζί με μια επιτροπή Κινέζων καλεσμένων, μια σειρά από δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την άνοδο της Κίνας. Η εκπομπή περιλαμβάνει ένα δυνατό στοιχείο κοινωνικής δικτύωσης, με ερωτήσεις που τίθενται στο Twitter να βρίσκονται σε κύλιση στο κάτω μέρος της οθόνης σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, το Twitter έχει απαγορευτεί στην Κίνα, αλλά ακόμα κι έτσι, μια ομάδα μεταφραστών από το δίκτυο ABC δημοσίευσε στιγμιότυπα από την εκπομπή τόσο στο Twitter, όσο και στο Weibo κατά τη διάρκειά της. Αυτό το είδος της πολιτιστικής δέσμευσης είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης, η οποία θα συνεχίσει να βοηθά την Αυστραλία να επιβιώσει ως μια «Δυτική» χώρα σε μία «Ανατολική» ήπειρο.

Η Ευρώπη μπορεί να αντλήσει δύο διδάγματα από την «πανασιατική» πολιτική του Abbott για την Ασία. Μπορεί να μάθει από το παράδειγμα της Αυστραλίας σχετικά με το πώς να ισορροπήσει τις σχέσεις με την Κίνα και την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της επίδικης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό απαιτεί προσεκτική αντιστάθμιση έναντι της Κίνας, αλλά η Ευρώπη πρέπει επίσης να έχει κατά νου τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στρατηγικής της και να διατηρεί ευρεία ατζέντα ασφαλείας που θα δεσμεύει το σύνολο της περιοχής. Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη την αξία της Αυστραλίας ως στρατηγικού εταίρου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι γεωγραφικά και πολιτισμικά πολύ πιο κοντά σε αυτές τις χώρες από απ’ όσο θα μπορούσε να ελπίζει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, με το να παραμείνει κοντά στην Αυστραλία η Ευρώπη θα μπορούσε να διαπιστώσει πως η χώρα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ χρήσιμος μεσολαβητής στις σχέσεις με τις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες δυνάμεις στην περιοχή.

Της Florence Rountree

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.ecfr.eu/blog/entry/australia_balancing_between_east_and_west


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου