Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Εκλογές με τα βλέμματα στραμμένα στην ακροδεξιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό, αντισημιτικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Jobbik αναμένεται να λάβει υψηλά ποσοστά παρότι πρώτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Oρμπαν.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας, ωστόσο κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό που θα κατακτήσει το ακροδεξιό Jobbik
Το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας, ωστόσο κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό που θα κατακτήσει το ακροδεξιό Jobbik
Η ευρωπαϊκή αλλά και η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά την εκλογική αυτή αναμέτρηση αφού το ενδεχόμενο το Jobbik να βγει εξαιρετικά ενισχυμένο αποτελεί σημαντική ένδειξη και για την απόδοση εν γένει των ακροδεξιών κομμάτων στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times το Fidesz αναμένεται να λάβει το 50% των ψήφων, η συμμαχία Aριστεράς-Φιλελευθέρων υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερη με 23% και το Jobbik ακολουθεί τρίτο με 20%.
Δημοσκοπήσεις
Τα ποσοστά των κομμάτων σε μια άλλη δημοσκόπηση που δίνει στη δημοσιότητα το Ρόιτερ είναι ελαφρώς μικρότερα αλλά η σειρά στην προτίμηση διατηρείται. Συγκεκριμένα στη δεύτερη αυτή δημοσκόπηση το κόμμα του Ορμπαν συγκεντρώνει 36%, ο κεντροαριστερός συνασπισμός λαμβάνει 18% και το Jobbik το 15%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το Fidesz θα καταφέρει να διατηρήσει εντός του κοινοβουλίου την πλειοψηφία των 2/3 που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στις συνταγματικές τροποποιήσεις που έχει υποσχεθεί και οι οποίες θα ενισχύσουν την εικόνα του υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας που έχει σφυρηλατήσει με τις όχι και τόσο δημοφιλείς στο εξωτερικό πολιτικές που ακολουθεί.
Ο Ορμπαν έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί με πλειοψηφία 2/3 θα συνεχίσει να μειώνει τις τιμές στην κατανάλωση καυσίμων και θα μειώσει τις υποθήκες σε ξένα νομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ορμπαν έχει προχωρήσει στην εθνικοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63988464

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου