Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου



Η Ρωσία θα πρέπει να εξακολουθήσει να προμηθεύει τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των αγωγών φυσικού αερίου που διατρέχουν την Ουκρανία τουλάχιστον για όσο διάστημα συνεχίζονται οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορεί η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας να έχει υποχωρήσει κάπως τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η απαίτηση της Μόσχας από το Κίεβο να πληρώνει προκαταβολικά το φυσικό αέριο που καταναλώνει έχει σημάνει συναγερμό στην Κομισιόν η οποία φοβάται επανάληψη της διακοπής τροφοδότησης της Ευρώπης. Σε επιστολή που έστειλε χθες ο κ. Μπαρόζο προς τον κ. Πούτιν, τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας, Ουκρανίας και Ε.Ε. σχετικά με τα χρέη της ουκρανικής πλευράς προς τη ρωσική για το φυσικό αέριο που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα. Τον Απρίλιο η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom απαίτησε από την ουκρανική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Naftogaz να πληρώσει ποσό 3,5 δισ. δολαρίων (2,56 δισ. ευρώ). Επιπλέον, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom απαίτησε από την ουκρανική πλευρά να πληρώνει προκαταβολικά για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θέλει τον Ιούνιο.

Στην Κομισιόν έχει σημάνει συναγερμός διότι η κατάσταση φέρνει στη μνήμη παρόμοια διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που είχε αποτέλεσμα την 1η Ιανουαρίου του 2009 η ρωσική πλευρά να διακόψει πλήρως την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να πληγεί η τροφοδοσία σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία. «Για όσο διάστημα συνεχίζονται οι τριμερείς διαπραγματεύσεις, η ροή φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να διακοπεί», αναφέρεται στην επιστολή. «Γι’ αυτό η Gazprom εξακολουθεί να παραμένει υπεύθυνη ώστε να διασφαλίσει ότι θα παραδοθούν στις ευρωπαϊκές εταιρείες οι ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί στα συμβόλαια», τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Πάντως, η Επιτροπή περιμένει ότι και η ουκρανική πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική στάση και κυρίως ότι δεν θα αρχίσει να παρακρατεί ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψει δικές της ανάγκες, όπως είχε γίνει το 2008 και το 2009. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει σαφώς ότι όλες οι πλευρές θα παραμείνουν αξιόπιστοι και υπεύθυνοι εταίροι τόσο για τον εφοδιασμό όσο και για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο είναι επίσης προς το συμφέρον το δικό τους».

Η Ρωσία καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών των Ευρωπαίων καταναλωτών σε φυσικό αέριο και σχεδόν το 80% αυτής της ποσότητας μεταφέρεται στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία. Αξιωματούχοι τόσο ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας όσο και Ρώσοι συμφωνούν ότι είναι απίθανο να διαταραχθεί η τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών τις επόμενες εβδομάδες. «Πιστεύω προσωπικά ότι δεν θα δούμε κάποια διαταραχή της τροφοδοσίας, διότι όλοι έχουν πολλά να χάσουν», είπε χθες στο Reuters ο κ. Στέφαν Γιούντις, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας προμήθειας και εμπορίας της γερμανικής εταιρείας RWE. «Κανένας δεν ενδιαφέρεται να διαταράξει την προμήθεια με φυσικό αέριο», συμφώνησε ο κ. Αλεξάντερ Κούρντιν, επικεφαλής στρατηγικών ενεργειακών ερευνών της ρωσικής κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πούτιν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βοηθήσουν περισσότερο την Ουκρανία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να επιλύσει τη διαφορά με το φυσικό αέριο. Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων αρχίζει στις 26 Μαΐου και όλοι περιμένουν ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει τμήμα των δανείων από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για ν’ αποπληρώσει την Gazprom.


ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/768301/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/synagermos-sthn-eyrwpaikh-epitroph-gia-thn-promh8eia-rwsikoy-fysikoy-aerioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου