Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ενεργειακή συμφωνία-μαμούθ με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Μία γεωπολιτικής σημασίας οικονομική συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για τα επόμενα 30 χρόνια υπέγραψαν χθες στη Σανγκάη η Gazprom και η China National Petroleum Corporation (CNPC), παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ.

Ενεργειακή συμφωνία-μαμούθ με γεωπολιτικές προεκτάσεις
Η συμφωνία που υπογράφτηκε ύστερα από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων -έως ότου καθοριστεί μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές τιμή, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί- οριστικοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα.

Προβλέπει την ετήσια μεταφορά 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με το 25% της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Κίνα, που ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι αποστολές, μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές, αναμένεται να αρχίσουν το 2018. Το κόστος κατασκευής του αγωγού υπολογίζεται στα 22 με 30 δισ. δολάρια, ενώ ο μοναδικός ολοκληρωμένος αγωγός στην περιοχή είναι η Δύναμη της Σιβηρίας, που διασχίζει τη Ρωσία έως τα σύνορά της με την Κίνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξία της διμερούς συμφωνίας τοποθετείται στα 400 δισ. δολάρια. Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πούτιν χαιρέτισε τη συμφωνία ως το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της βιομηχανίας αερίου της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συμπλήρωσε πως η τιμή είναι «ικανοποιητική» και για τις δύο πλευρές.
Η επίτευξη της συμφωνίας παρέχει ισχυρό πολιτικό στήριγμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη διεθνή απομόνωση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Επιπλέον η σύμβαση εδραιώνει την παρουσία της Μόσχας στην τεράστια κινεζική αγορά, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη προσπαθεί να επεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.
Το όφελος για το Πεκίνο είναι ότι θα μειώσει την έκθεσή του στον άνθρακα και ότι θα διασφαλίσει μια σταθερή πηγή ενεργειακών αποθεμάτων, σε μία περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση με άλλες ασιατικές χώρες για τους αναξιοποίητους υδρογονάνθρακες της Νότιας και της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρώπης, ξεκαθάρισε με επιστολή του προς τον Πούτιν ότι είναι ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι μια διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης.
ΡΕΚΟΡ
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πούτιν χαιρέτισε τη συμφωνία ως «το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της βιομηχανίας αερίου της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και συμπλήρωσε πως η τιμή είναι «ικανοποιητική» και για τις δύο πλευρές. Στη φωτογραφία, ο Ρώσος πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64011139

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου