Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ιράκ: Σπάνια νίκη σε μάχη κατά των τζιχαντιστών

Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με τη στήριξη χιλιάδων σιιτών πολιτοφυλάκων, έσπασαν την Κυριακή τη δίμηνη πολιορκία της πόλης Αμερλί στο βόρειο Ιράκ από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούσαν παγιδευμένους χιλιάδες πολίτες.
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείου
Ο δήμαρχος της Αμερλί και αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι στρατεύματα, με τη στήριξη των πολιτοφυλάκων, νίκησαν τους τζιχαντιστές στα ανατολικά της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Αμερλί.
 
«Δυνάμεις ασφαλείας και πολιτοφύλακες μαχητές βρίσκονται εντός της Αμερλί τώρα αφού έσπασαν την πολιορκία και το γεγονός αυτό σίγουρα θα ανακουφίσει τον πόνο των κατοίκων» δήλωσε ο δήμαρχος της Αμερλί Άντελ αλ Μπαγιάτι.
 
«Οι δυνάμεις μας εισήλθαν στο Αμερλί και έσπασαν την πολιορκία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Κάσεμ Άτα, εκπρόσωπος τύπου των δυνάμεων ασφαλείας.
 
Η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων ακολουθεί τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε τη νύχτα ο αμερικανικός στρατός εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην πόλη Αμερλί και τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους κατοίκους. Φορτία με βοήθεια έριξαν βρετανικά, γαλλικά και αυστραλιανά αεροσκάφη.
 
«Μπορώ να δω τα άρματα μάχης του ιρακινού στρατού να περιπολούν τους δρόμους του Αμερλί τώρα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που ξεφορτωθήκαμε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που απειλούσαν να μας σφαγιάσουν» δήλωσε στο Reuters ο Άμιρ Ίσμαελ, κάτοικος της Αμερλί.
 
Οι ένοπλοι κάτοικοι της πόλης είχαν καταφέρει να αποκρούσουν τις επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν περικυκλώσει την πόλη και θεωρούσαν τους σιίτες Τουρκομάνους που ζουν εκεί κατά πλειονότητα, αποστάτες. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στην πόλη και αντιμετώπιζαν έλλειψη νερού, τροφίμων και φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=445362

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου