Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΗΠΑ: Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους

Στο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αναφέρθηκε εκ νέου η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)»Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)»"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης" συμπλήρωσε η Μαρί Χαρφ.

Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι και συμπλήρωσε: "Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι "έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών".
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=453597

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου