Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το νέο τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Το ΝΑΤΟ, καθώς προσδιορίζει το ρόλο του στην εποχή μετά από το Αφγανιστάν, εισέρχεται στην πέμπτη φάση του, σύμφωνα με τον Derek Chollet, τον Αμερικανό Υφυπουργό Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας. Αυτή η νέα φάση επικεντρώνεται σε θέματα πολύ πιο κοντά στα σύνορά του, καθώς η Συμμαχία συνεργάζεται για την καταπολέμηση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του al-Sham (ISIS) και αντιμετωπίζει την κρίση στην Ουκρανία.



Μιλώντας σε μια εκδήλωση του IISS-US Policy Makers Series στις 8 Οκτωβρίου με τίτλο «Το Νέο Τοπίο της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας», ο υφυπουργός Chollet εξήγησε ότι οι αντιλήψεις για τις απειλές που εκφράζουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ χωρίζονται γεωγραφικά μεταξύ των κρατών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και αυτών στη Νότια Ευρώπη. Η μια ομάδα επικεντρώνεται κυρίως στην αστάθεια που προέρχεται από τη Ρωσία και η άλλη στις απειλές που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους να αντιμετωπίσουν και τα δύο μέτωπα, καθώς η Συμμαχία «δεν έχει την πολυτέλεια της επιλογής».


Ο Chollet είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο του 2014 στην Ουαλία ήταν ιστορική. Η Συμμαχία προσδιόρισε εταίρους, όπως η Ιορδανία και η Γεωργία, με τους οποίους μπορεί να εμβαθύνει τις σχέσεις της και να ενισχύσει τον «μυϊκό ιστό», που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν. Οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν επίσης σε μια δέσμευση που αφορά τις αμυντικές δαπάνες, αν και η πραγματική πρόκληση, σύμφωνα με τον Chollet, θα είναι η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της συνόδου κορυφής ήταν ο βαθμός της ενότητας απέναντι στις υπάρχουσες απειλές.

Ο Chollet εξήγησε ότι οι ΗΠΑ συνεργαζόταν με την Ουκρανική κυβέρνηση για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες της το 2014, επειδή η διμερής αμυντική σχέση τους δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή τα τελευταία χρόνια. Ο Ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει κάποιες «βαθιά ριζωμένες προκλήσεις», όπως η διαφθορά και η κακή εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια διμερή ομάδα εργασίας που έχει ως επικεφαλής την Ευρωπαϊκή τους Διοίκησή, μια από τις εννέα ενωμένες διοικήσεις των ΗΠΑ, για να καθορίσουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της Ουκρανίας. Ο Chollet είπε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί μόνο η αντιμετώπιση των τακτικών αναγκών της Ουκρανίας, μια πλήρης στρατηγική προσπάθεια θα χρειαστεί «μήνες και μήνες εργασίας» σε συνεργασία με τους εταίρους των ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχουν αποφασίσει να προσφέρουν στην Ουκρανία «lethal”  βοήθεια, ο Chollet είπε ότι «ενδιαφερόμαστε για τη δόμηση ενός προγράμματος εργασίας που μπορεί τελικά να φτάσει σε αυτό το σημείο». Η σχέση πρέπει πρώτα να «συρθεί, στη συνέχεια να περπατήσει και έπειτα να τρέξει».

Αν η Ρωσία σταματούσε να προωθεί αποσταθεροποιητικές πολιτικές στη γειτονιά της, τόνισε ο Chollet, θα ήταν ένας εταίρος που η Δύση θα μπορούσε να αποδεχτεί. Παρά τις διαφωνίες και την ανάγκη να «τιμωρηθεί η Ρωσία για την απαράδεκτη συμπεριφορά της», εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι τομείς που απαιτούν συνεργασία. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Ωστόσο, το σύνολο της αμυντικής διπλωματίας έχει πάψει να υφίσταται. Ο Chollet εξήγησε ότι αυτό το πάγωμα των σχέσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον, εκτός εάν η Ρωσία αλλάξει τη συμπεριφορά της.
Του John Drennan

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2014-b4d9/october-ad40/the-new-landscape-of-european-security-0d7d


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου