Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Φυσικό αέριο και Συρία στο τραπέζι Ερντογάν - Πούτιν

Με επίκεντρο τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία και τις θέσεις των δύο χωρών στον συριακό εμφύλιο, συναντώνται σήμερα οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικό αέριο και Συρία στο τραπέζι Ερντογάν - Πούτιν
Από τη μία, ο Ερντογάν είναι σταθερός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης και των οργανώσεων των ανταρτών ενώ ο Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφθεί για μια ημέρα την Τουρκία, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι δύο ηγέτες είναι επίσης πιθανό να έχουν συζητήσεις για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η οποία έχει καταλάβει εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.
Υπουργοί των δύο χωρών διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία συνομιλίες για παραδόσεις φυσικού αερίου.
Η Τουρκία ελπίζει να πάρει έκπτωση στις τιμές.
Οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις τους. Πέρυσι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 32,7 δισεκ. δολάρια.
Η ενεργειακή-εμπορική προσέγγιση των δύο χωρών έρχεται ωστόσο να πραγματοποιηθεί στη σκιά δύο μεγάλων γεωπολιτικών-γεωστρατηγικών «αγκαθιών». Η Συρία και η Κριμαία είναι τα δύο μέτωπα που διχάζουν Μόσχα και Αγκυρα. Το γεγονός ότι η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, προφανώς δεν αρέσει καθόλου στον Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει σημαία του την ανατροπή του Ασαντ.
Τα μέτωπα
Το γεγονός, από την άλλη, ότι η Τουρκία διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Τατάρους της Κριμαίας και βλέπει αρνητικά τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία, δεν αρέσει καθόλου στον Πούτιν. Αν και μεγάλα ωστόσο, τα εν λόγω «αγκάθια» δεν φαίνονται ικανά προς το παρόν να σταθούν εμπόδιο στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Να σημειωθεί άλλωστε ότι στην Τουρκία δραστηριοποιούνται ήδη μεγάλες ρωσικές βιομηχανίες, όπως η «Rosatom» (που κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο εντός των τουρκικών συνόρων), η «Gaz Group» (που κατασκευάζει αυτοκίνητα), η χαλυβουργία «Magnitogorsk Iron and Steel Works» κ.ά.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να υποδεχτεί στην Τουρκία και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64101680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου