Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πιέσεις στην Αγκυρα για να δράσει κατά του ISIS

Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για τη διευθέτηση των σημαντικών διαφορών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που έχουν προκύψει με αφορμή τη στάση των δύο χωρών απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ξεκίνησε από χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πιέσεις στην Αγκυρα για να δράσει κατά του ISIS
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμενόταν να φτάσει στην Τουρκία αργά το βράδυ με βασικό στόχο να πιέσει την τουρκική ηγεσία να αποδεχθεί τους όρους της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του ISIS και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πρόσβαση για τα αμερικανικά μαχητικά στη βάση του Ιντσιρλίκ καθώς και να καθορίσει επακριβώς το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα εκπαιδεύσει και θα εφοδιάσει τη συριακή αντιπολίτευση και τις αντάρτικες ομάδες.

Με Νταβούτογλου
Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει χθες με ένα δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σήμερα ο Μπάιντεν αναμενόταν να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επιπλέον ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα μιλήσει στη Σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου για την Ενέργεια και την Οικονομία, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Αύριο το πρωί σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης θα συναντηθεί επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Καθ' όλη την διάρκεια της επίσκεψης στο πλευρό του Μπάιντεν θα βρίσκεται η σύζυγός του Τζιλ, αλλά και η υπεύθυνη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ευρωπαϊκά ευρασιατικά θέματα Βικτόρια Νούλαντ.
Μιλώντας στα τουρκικά μέσα από την Ουκρανία, όπου βρισκόταν για συνομιλίες σε σχέση με την εκεί κατάσταση, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της Κύπρου υποστηρίζοντας ότι «η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια και την ευημερία όλης της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας».
Οπως δε υπογράμμισε: «Είμαι αποφασισμένος να υποστηρίξω τις συνομιλίες υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου ήταν ένα σημαντικό ξεκίνημα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις εργασίες μας προς αυτή την κατεύθυνση». Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκονται στο ναδίρ, εξαιτίας εντάσεων που έχουν προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια.
Μια καλή εικόνα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έδωσε με δηλώσεις του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν σε τηλεοπτική εκπομπή, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον Ερντογάν «ισλαμιστή και καταπιεστικό δικτάτορα».
ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Στόχος του Τζο Μπάιντεν είναι να διευθετήσει τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο ναδίρ, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πρόσβαση για τα αμερικανικά μαχητικά στη βάση του Ιντσιρλίκ καθώς και να καθορίσει επακριβώς το σχέδιο με το οποίο η Αγκυρα θα επιχειρήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στη φωτογραφία τζιχαντιστές στο Ιράκ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64097514

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου