Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ολοκλήρωσε η Statoil τις Πετρελαϊκές Έρευνες στη Θάλασσα του Μπάρεντς

Ολοκλήρωσε η Statoil το εκτεταμένο πρόγραμμα εξερεύνησης στη Θάλασσα του Μπάρεντς, 2013-2014. Επρόκειτο για μία full time δραστηριότητα υψηλής εξερεύνησης, που κάλυψε το 10 % του συνόλου των σημείων εξερεύνησης στη Θάλασσα του Μπάρεντς από το άνοιγμά των πρώτων γεωτρήσεων το 1980.
"Αυτό είναι ένα μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα. Μια δέσμευση αυτού του μεγέθους και της πολυπλοκότητας απαιτεί γεωλογικές, τεχνολογικές και οργανωτικές δυνάμεις, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται είναι σημαντικά για την μελλοντική κατανόηση των δυνατοτήτων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Θάλασσα του Μπάρεντς", δήλωσε η Irene Rummelhoff, ανώτερη αντιπρόεδρος για την εξερεύνηση στη νορβηγική ηπειρωτική Raffe και συνέχισε υπογραμμίζοντας τα εξής:

" Έχει υποστηριχθεί ότι το πρόγραμμα εξερεύνησης είχε περιορισμένη επιτυχία. Πράγματι, έχουμε κάνει λιγότερες εμπορικές ανακαλύψεις από ότι ελπίζαμε. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανη.
Έχουμε δοκιμάσει μια μεγάλη ποικιλία γεωλογικών έργων σε παραμεθόριες περιοχές και αύξησαμε δραματικά τις γνώσεις μας με το τεράστιο ποσό των δεδομένων που έχουμε συλλέξει κάτω από την επιφάνεια. Έχουμε αποδείξει επίσης, ότι οι έρευνες θα μπορέσουν να αποδώσουν με έναν ασφαλές και αποτελεσματικό τρόπο ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Θάλασσας του Μπάρεντς».
Το πρόγραμμα εξερεύνησης που ξεκίνησε με πέντε πηγάδια στην περιοχή του Johan Castberg κλήθηκε να αποσαφηνίσει το δυναμικό του πετρελαίου στην περιοχή, κάτι ιδιαιτέρως κρίσιμο προκειμένου να σχεδιαστεί η περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση της ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου στο Johan Castberg field. Ενώ και στο Drivis η γεώτρηση θα προχωρήσει ως μέρος του έργου Johan Castberg.
Οι τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή Hoop που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνέβαλαν επίσης στην αποκόμιση σημαντικών γνώσεων για τις έρευνες στα σύνορα της Θάλασσας του Μπάρεντς.
Έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος πετρελαίου από τους ερευνητές στο Hoop, αλλά πρέπει οι εργασίες να ενταθούν ακόμη περισσότερο καθώς καλούνται πέρα από τον εντοπισμό του, να κατανοήσουν και την ροή «μετανάστευσης», αλλά και τα σημεία, όπου το πετρέλαιο του εν λόγω κοιτάσματος έχει συσσωρευθεί.
Οι γεωτρήσεις στο Χουπ είναι και οι βορειότερες της περιοχής σε απόσταση πάνω από 300 χιλιόμετρα από την ακτή. Παρέχουν λοιπόν επιπλέον εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία για την εξερεύνηση σε απομακρυσμένες βόρειες περιοχές και την επίλυση των υλικοτεχνικών και λειτουργικών προκλήσεων που σχετίζονται με αυτό.
Καθώς δε οι γεωτρήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν ο πάγος ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, οι ερευνητές αποκόμισαν σημαντική εμπειρία μέσα από την ανάπτυξη ενός σχεδίου διαχείρισης του πάγου, σε περιπτώσεις τέτοιων ερευνών. 
ΠΗΓΗ: http://energia.gr/article.asp?art_id=87581

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου