Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Έφυγε ο Λέτα, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις

Διαβουλεύσεις με τα κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ξεκινά ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο την Παρασκευή.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: ReutersOι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Στη συνέχεια, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο θα αναθέσει πιθανότατα στον 39χρονο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο γ.γ. της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ντονάτο Μάρα τόνισε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέστησε σαφές ότι δεν θα λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις.
Ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η ηγεσία των Δημοκρατικών (PD) ενέκρινε την πρόταση του γ.γ. του κόμματος Μ. Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ίδιο και τετραετή θητεία. 
Ο Ντονάτο Μάρα ανακοίνωσε ότι ο κ. Λέτα δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.
Η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχαν ζητήσει να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στο Κοινοβούλιο για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου