Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η "ήπια συμμαχία" μεταξύ Κίνας και Ρωσίας

Αποτέλεσμα εικόνας για china russia economic relations

Μια συμφωνία 400 δισ. δολαρίων για την εξαγωγή αερίου στην Κίνα, μια συμφωνία ανταλαγής νομισμάτων ύψους 24,5 δισ. δολαρίων, το άνοιγμα στην συμμετοχή των Κινέζων σε έργα υποδομής: από μια αρχικά ανησυχητική αντίδραση στην οικονομική άνοδο της Κίνας, η Ρωσία του Putin έχει κάνει μια δραματική στροφή προς την Κίνα αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις πέρυσι.
Στο “A Soft Alliance? Russia-China Relations After the Ukraine Crisis”, ο συγγραφέας Alexander Gabuev συζητά το πώς βλέπει ο Putin σε αυτή την ασιατική στροφή, έναν τρόπο για να ενισχύσει τα πιο ευάλωτα τμήματα της οικονομίας: εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, εξάρτηση από τις δυτικές αγορές, και εξάρτηση από τις τεχνολογίες.

Ο Gabuev διερευνά περαιτέρω την αλλαγή στη σχέση μεταξύ των δύο εξουσιών. Σύμφωνα με το brief, ο κίνδυνος για την ΕΕ σε αυτή την ανατολική προσέγγιση βρίσκεται στην οχύρωση της ρωσικής οικονομίας έναντι των κυρώσεων, καθώς και στην αυξημένη αυτοπεποίθηση για την Κίνα.

Ο Gabuev βλέπει δύο πιθανές επιλογές για την απάντηση της ΕΕ:
Να επιδιώξει να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία αναπτύσσοντας κυρώσεις με τις ΗΠΑ έναντι εταιρειών από τρίτες χώρες που έχουν συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες που έχουν δεχθεί κυρώσεις

Να δημιουργήσει άλλες προοπτικές για τη Ρωσία, επιτρέποντας στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα να μην διατηρούν το καθεστώς των κυρώσεων.

Ο Gabuev γράφει: “όσο περισσότερο η Ρωσία αναγκάζεται να στραφεί προς την Κίνα, τόσο πιο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις. Ορισμένα βασικά στοιζεία όπως οι συμφωνίες όπλων και ο κινεζικός έλεγχος για βασικά αποθέματα πόρων, ίσως καταστούν μη αναστρέψιμα και έχουν μια διαρκή επίδραση στη Ρωσία, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και την παγκόσμια ασφάλεια, ακόμη κι αν ο Putin έχει φύγει από την εξουσία”.

του Alexander Gabuev


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου