Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

«Kενό ασφαλείας στη ΝΑ Μεσόγειο εάν δεν βρεθεί λύση»



Μία νέα παράμετρο, τον ρόλο της χώρας μας στο διεθνές σύστημα ασφάλειας και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει αναδείξει σε ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διασυνδέοντας τη θετική επίδραση που ασκεί στην ευρύτερη περιοχή μια σταθερή Ελλάδα, ενώ αντίθετα μια χρεοκοπημένη και αποσταθεροποιημένη χώρα θα οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Τις θέσεις αυτές έχει αναπτύξει στον Γερμανό ομόλογό του κ. Σταϊνμάγερ, στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Η συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο ήταν ενημερωτική, καθώς ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα, επίσκεψη για την οποία έδειξε ενδιαφέρον η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόβλημα ασφάλειας που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση, αλλά και στους κινδύνους για τη σταθερότητα που ήδη προκαλούν η ρευστότητα και οι αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στο σημείο αυτό ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τονίζοντας ότι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές θα ενισχύσει τη θέση και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, γεγονός που αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μια ρήξη με τους εταίρους και δανειστές, την οποία δεν επιθυμεί η Αθήνα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ναι μεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε κρίση, αλλά, παράλληλα, θα προκληθεί κενό ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η συζήτηση αυτή αποτυπώθηκε σε ένα μικρό βαθμό στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν ότι ο κ. Κέρι εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ για μια συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές. Θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι η διασάλευση της σταθερότητας στην περιοχή και οι συγκρούσεις ενισχύουν τα μεταναστευτικά κύματα, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που δέχεται πιέσεις, ότι στο εγγύς μέλλον η ροή τζιχαντιστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες θα αυξηθεί, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις. Το επόμενο διάστημα μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει ιδιαίτερα τον γεωπολιτικό της ρόλο επιδιώκοντας να ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η τακτική αυτή προκαλεί το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, και σημειώνουν ότι αν επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να συμβάλει σε έναν ευρύτερο διάλογο με τους συμμάχους της για το μέλλον της περιοχής.

Σχετικές επισημάνεις κάνει σε δημοσίευμα-ανάλυση και το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι «καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζει στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις». Οπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «με τον πόλεμο στη Συρία, στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη, στα νότια, και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία, στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Αν. Μεσόγειο αυξάνεται».


ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/803810/article/epikairothta/politikh/keno-asfaleias-sth-na-mesogeio-ean-den-vre8ei-lysh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου