Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η Ρωσία χρειάζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης;

Αποτέλεσμα εικόνας για council of europe russia

Οι Ρώσοι ηγέτες δήλωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν το 2016 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ύστερα από μια ψηφοφορία που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα για την διατήρηση σε αναστολή των προνομίων ψήφου της Ρωσίας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του σώματος, το οποίο συνέβη αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία είναι μέλος του διεθνούς σώματος, το οποίο επικεντρώνεται στην θέσπιση προτύπων, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και την προώθηση του κράτους δικαίου, από το 1996 και για τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις δομές του Συμβουλίου, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εάν η Ρωσία συνεχίσει με τις απειλές της να εγκαταλείψει το Συμβούλιο ωστόσο, πώς θα επηρεαστεί η θέση της παγκοσμίως; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης για τους κανονικούς Ρώσους; Ζητήσαμε από τους ειδικούς του Carnegie να μοιραστούν τις σκέψεις τους.

Alexei Arbatov, Scholar του Carnegie Moscow Center Nonproliferation Program

Οι δηλώσεις από τα μέλη της Δούμα αναφορικά με το PACE και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήταν σαν να “συναντούν τον ουρανίσκο ξινά σταφύλλια”. Οι βουλευτές ουσιαστικά άφησαν να εννοηθεί ότι εάν δεν μας θέλουν στο PACE, δεν θέλουμε και εμείς να είμαστε εκεί.

Αλλά πραγματικά, χρειάζεται να είμαστε εκεί. Αυτό ήταν το μοναδικό πανευρωπαϊκό φόρουμ στο οποίο απολαύσαμε ισότιμη συμμετοχή. Ασφαλώς, το PACE δεν υπογράφει συνθήκες ή προχωρά σε διοικητικές και πρακτικά επιτακτικής ανάγκης αποφάσεις. Είναι κάτι περισσότερο σαν πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών και αξιολογήσεων, ανάληψη θέσεων και πρωτοβουλιών που είναι σημαντικές για την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται την PACE, στην πραγματικότητα περιέχουν κάποια αλήθεια.

Σε γενικές γραμμές, εάν οι ξένοι βουλευτές του PACE θέλουν να έχουν τις θέσεις της Ρωσίας και τις αιτιολογήσεις της, δεν χρειάζονται την PACE. Μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Με την τρέχουσα σύνθεση των ρωσικών βουλευτών, οποιαδήποτε άλλη γνώμη δύσκολα θα παρουσιαστεί στην PACE -σε αντίθεση με τον πλουραλισμό των απόψεων των δυτικών βουλευτών.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή της PACE είναι σήμερα κάτι περισσότερο από ένα θέμα γοήτρου για την Ρωσία. Αλλά για κάποιο λόγο, οι Ρώσοι βουλευτές συνεχώς αισθάνονται προσβεβλημένοι και παραπονούνται για άδικη μεταχείριση. Εάν κάποιος αισθάνεται σιγουριά για τις απόψεις του, δεν θα πρέπει να πληγώνεται από την κριτική.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τη θέση της στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας ως μεγάλη δύναμη -το status που οι ίδιοι διεκδικούμε για τους εαυτούς μας. Εάν αποσυρθούμε από οποιαδήποτε πλατφόρμα, τότε καλώς, κανένας δεν θα μας προσβάλει και κανένας δεν θα μας απομακρύνει από πουθενά. Έχουμε πυρηνικά όπλα, κανείς δεν θα μας κακοποιήσει ή θα μας επιτεθεί. Αλλά τότε θα παραμείνουμε απλώς εντός των ορίων μας, όπως η Βόρεια Κορέα.

Εάν η η Ρωσία αποφασίσει να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Μόσχα δεν θα είναι πλέον σε θέση να επηρεάζει διάφορες σημαντικές εξελίξεις μέσα από τις κινήσεις ενός τέτοιου έγκυρου πανευρωπαϊκού θεσμού. Τα πολυάριθμα ψηφίσματα της PACE για την παραβίαση των ρωσικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Βαλτικής, παρέχει ένα τέλειο παράδειγμα. Η ευρωπαϊκή πίεση ανάγκασε τις χώρες της Βαλτικής να αλλάξουν θεμελιωφώς τις πρακτικές τους και τώρα οι Ρώσοι πολίτες ετοιμάζονται να αγοράσουν real estate, να επενδύσουν σε επιχειρήσεις και να μετακομίσουν σε μεγάλους αριθμούς, για να ζήσουν στις χώρες της Βαλτικής.

Andrei Kolesnikov, ανώτατος ερευνητής και πρόεδρος του Προγράμματος Ρωσικής Εσωτερικής Πολιτικής και Πολιτικών Θεσμών του Carnegie Moscow Center

“Χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι χωρίς νόημα”, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Sergei Naryshkin. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι χωρίς την συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η ίδια η Ρωσία θα γίνει ασήμαντη. Η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης ουσιαστικά θα σημάνει την ανέγερση νέου Τειχους του Βερολίνου, το οποίο ωστόσο θα βρίσκεται πολύ πιο μακριά, προς τα ανατολικά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Για να δανειστούμε την περιγραφή του Putin για την σοβιετική κατάρρευση, θα είναι μια “γεωπολιτική καταστροφή” για την Ρωσία, που μπορεί να συγκριθεί με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι μια καταστροφή όχι μόνο διότι η Ρωσία θα χάσει τη θέση της στον δυτικό κόσμο και θα στερείται πολιτικής εκπροσώπησης σε αυτόν, και όχι μόνο διότι θα γίνει ένα αποτυχημένο κράτος και ένα κράτος παρίας, αλλά επίσης διότι θα είναι μια πνευματική καταστροφή για τους απλούς Ρώσους πολίτες. Αντί να μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες -δημοκρατία, κράτος δικαίου και υπεύθυνες κυβερνήσεις- θα καταλήξουν στην πλευρά των αρχαϊκών αξιών του πατερναλισμού, της απομόνωσης, του εθνικισμού και του ρωσικού ορθόδοξου φονταμενταλισμού. Καμία εξέλιξη δεν είναι δυνατή σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Οι Ρώσοι πολίτες θα χάσουν πρόσβαση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, το τελευταίο δικαστικό καταφύγιο που αντικατέστησε την κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μπορεί να επανέλθει η θανατικοί ποινή. Η σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα ισχύει πλέον στη Ρωσία. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά, και μαζί αποτελούν μια εξαιρετικά καταθλιπτική εικόνα. Ακόμη κι αν υποτεθεί πως το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια χωρίς νόημα και κουραστική γραφειοκρατική διαδικασία των Βρυξελλών, η αποχώρησή του από αυτό θα σημαίνει -τόσο συμβολικά όσο και πραγματικά- μια ανακοπή στην πρόοδο προς την ένταξη στον πολιτισμένο κόσμο. Η Ρωσία έχει στην πραγματικότητα μετακινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία 25, άν όχι 30, χρόνια, από την αρχή της περεστρόικα του Gorbachev.

Η αποχώρηση από την PACE είναι άλλο ένα σημάδι της ρωσικής υποβάθμισης. Για την Δύση, αντιπροσωπεύει την ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, διαφορετικής από αυτής που ίσχυε πριν από την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Αυτή είναι μια νέα και επικίνδυνη γεωπολιτική πραγματικότητα.

των Alexei Arbatov και Andrei Kolesnikov

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=58958


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου