Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει γενειοφόρους να εισβάλουν στε μουσείο της Μοσούλης και να διαλύουν όλα τα αγάλματα, μερικά εκ των οποίων ήταν μεταξύ 7ου και 9ου αιώνα π.Χ.
Έχουν σοκάρει επανειλημμένως την παγκόσμια κοινότητα δημοσιοποιώντας αιματηρά βίντεο με αποκεφαλισμούς ομήρων και απειλητικά μηνύματα προς τη Δύση.
Όπως αποδεικνύεται όμως, η δράση τους επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν σε μια ακόμη απίστευτη βαρβαρότητα με στόχο -αυτή τη φορά- αρχαιότητες του πολιτισμού των Ασσυρίων, στο Ιράκ. Θύματά τους, ανεκτίμητης αξίας αγάλματα σε μουσείο της Μοσούλης στα βόρεια της χώρας, ορισμένα εκ των οποίων ήταν ηλικίας 3.000 ετών.
Στο σοκαριστικό βίντεο που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο, σε λογαριασμό τον οποίο χρησιμοποιεί η τζιχαντιστική οργάνωση, φαίνονται μαχητές να καταστρέφουν με απίστευτο μίσος τα έργα τέχνης.
Στα θλιβερά πλάνα φαίνονται δεκάδες γενειοφόροι να εισβάλλουν στο μουσείο με τρυπάνια και βαριοπούλες, εξαπολύοντας μια μανιασμένη επίθεση, μέχρι να καταστρέψουν δίχως ίχνος ενδοιασμού όλα τα αγάλματα, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνταν μεταξύ 9ου και 7ου αιώνα π.Χ. Μάλιστα όταν τα τεχνουργήματα γκρεμίζονται στο έδαφος, οι φανατικοί ισλαμιστές όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά συνεχίζουν με πρωτοφανές μένος να τα καταστρέφουν, μέχρι να θρυμματιστούν.
Επίσημη «αιτιολογία» για τον ανατριχιαστικό αυτό βανδαλισμό; Το γεγονός ότι -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ένας εκ των βανδάλων- τα εν λόγω αγάλματα αποτελούν ειδωλολατρικά σύμβολα και συνεπώς πρέπει να εξαφανιστούν!
«Αυτά τα ερείπια που βρίσκονται πίσω μου, είναι είδωλα και αγάλματα τα οποία οι άνθρωποι στο παρελθόν χρησιμοποίησαν για να λατρεύουν αντί του Αλλάχ. Ο προφήτης Μωάμεθ κατέστρεψε είδωλα με τα γυμνά του χέρια όταν μπήκε στη Μέκκα. Ο προφήτης μάς διέταξε να καταστρέψουμε αγάλματα και είδωλα και οι συνοδοιπόροι του έκαναν ακριβώς το ίδιο στη συνέχεια, όταν κατακτούσαν χώρες. Οταν ο Αλλάχ μάς διατάζει να τα μετακινήσουμε και να τα καταστρέψουμε, είναι εύκολο για μας και δεν μας ενδιαφέρει ακόμη και αν κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια» λέει κοιτώντας την κάμερα και προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας ένας εκ των τζιχαντιστών που συμμετείχε στην επιδρομή.
Καταστροφή
Μιλώντας στο πρακτορείο AP, ο Αμίρ Αλ Τζουμαϊλί, καθηγητής στο Αρχαιολογικό Κολέγιο της Μοσούλης, επιβεβαίωσε ότι οι τοποθεσίες που φαίνονται στο βίντεο είναι το μουσείο της πόλης και ένα άλλο σημείο, γνωστό ως Πύλη Νεργκάλ, μια από τις πύλες της Νινευή, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα η ευρύτερη περιοχή της σημερινής Μοσούλης.
Μιλώντας στο πρακτορείο AP, ο Αμίρ Αλ Τζουμαϊλί, καθηγητής στο Αρχαιολογικό Κολέγιο της Μοσούλης, επιβεβαίωσε ότι οι τοποθεσίες που φαίνονται στο βίντεο είναι το μουσείο της πόλης και ένα άλλο σημείο, γνωστό ως Πύλη Νεργκάλ, μια από τις πύλες της Νινευή, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα η ευρύτερη περιοχή της σημερινής Μοσούλης.
«Είμαι σοκαρισμένος. Πρόκειται για καταστροφή. Με τη διάλυση αυτών των αρχαιοτήτων δεν μπορούμε πλέον να είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό της Μοσούλης» δήλωσε ο καθηγητής, φανερά ταραγμένος.
Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη πολιτισμική καταστροφή που έχουν στο ενεργητικό τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Προηγουμένως φέρεται να ανατίναξαν τη δημόσια βιβλιοθήκη της Μοσούλης, καίγοντας δεκάδες χιλιάδες σπάνια βιβλία, έγγραφα και χειρόγραφα, ενώ γενικότερα κατά την προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ, δεν δίστασαν να διαλύσουν αρκετά μνημεία -μάλιστα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και ιεροί για τους μουσουλμάνους χώροι- στο πλαίσιο μιας μανιασμένης εκστρατείας εξάλειψης οποιουδήποτε αντικειμένου ή τόπου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως στοιχείο αιρετικό σε σχέση με όσα ασπάζονται οι ίδιοι.
Πίσω από αυτή τη μανία καταστροφής φαίνεται ότι κρύβονται και άλλα πιο? ταπεινά κίνητρα, αφού οι μαχητές πιστεύεται ότι πούλησαν αρκετά αρχαία έργα τέχνης στη μαύρη αγορά, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστό για τις αιματηρές επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και στη Συρία, όπου δρουν με στόχο την ίδρυση του «μεγάλου χαλιφάτου».
Στη βιβλιοθήκη
Στην πυρά και σπάνια βιβλία
Στην πυρά και σπάνια βιβλία
Πριν από τον βανδαλισμό του Μουσείου της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές επέδραμαν και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της ιρακινής πόλης, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες σπάνια βιβλία, έγγραφα και χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων ιρακινές εφημερίδες των αρχών του 20ού αιώνα, χάρτες και συλλογές της οθωμανικής περιόδου.
Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για κάψιμο περίπου 8.000 σπάνιων βιβλίων, ωστόσο αξιωματούχος της βιβλιοθήκης δήλωσε ότι έγιναν στάχτη τουλάχιστον 112.709 χειρόγραφα και βιβλία, ορισμένα εκ των οποίων ήταν καταχωρισμένα σε λίστα της UNESCO με τα σπάνια αντικείμενα.
Οι τζιχαντιστές δεν περιορίστηκαν στην καταστροφή των βιβλίων, αλλά φέρεται να χρησιμοποίησαν και εκρηκτικά για να ανατινάξουν το κτίριο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64147068
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου