Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτοι και με διαφορά οι Podemos

Σε νέους πονοκεφάλους για το Βερολίνο εξελίσσονται το ισπανικό Podemos και η πορτογαλική εκδοχή του, Juntos Podemos.

O 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos είναι ο δημοφιλέστερος από τους αρχηγούς των κομμάτων, με 34% θετικών γνωμών. Μεταξύ των βασικών υποσχέσεων του Podemos είναι η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και η
O 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos είναι ο δημοφιλέστερος από τους αρχηγούς των κομμάτων, με 34% θετικών γνωμών. Μεταξύ των βασικών υποσχέσεων του Podemos είναι η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Με μόλις έναν χρόνο ζωής και 10 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου, βάζοντας τέλος στον δικομματισμό και στην εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Metroscopia για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της ισπανικής «El Pais», το Podemos («Μπορούμε» στα ισπανικά) με αρχηγό τον 36χρονο Ιγκλέσιας κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 27,7%.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι με 20,9% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με 18,3%. Σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται στην τέταρτη το κόμμα Πολίτες (12,2%), το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά τέσσερις μονάδες μέσα σε έναν μήνα.
«Ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ, αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χθες στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης. Οσο για τους ίδιους τους αρχηγούς των κομμάτων, δημοφιλέστερος στους Ισπανούς πολίτες, με 34% θετικών γνωμών, είναι ο Ιγκλέσιας, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε την Ελλάδα για να υποστηρίξει προεκλογικά τον Αλέξη Τσίπρα.
Πέδρο Σάντσες
Ακολουθεί με μικρή απόσταση ο -επίσης νέος- 42χρονος σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσες (31%), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο μετά την πανωλεθρία του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ πολύ χαμηλότερη (23%) καταγράφηκε η δημοτικότητα του κεντροδεξιού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Εκτός από την πρωτιά του Podemos, το οποίο προέκυψε μέσα από το κίνημα των Αγανακτισμένων της Μαδρίτης, ένα σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη σφυγμομέτρηση είναι η κατάρρευση του δικομματισμού και το επικείμενο -εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις- τέλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων στην Ισπανία.
Παρότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αυτές του 2011, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές είχαν συγκεντρώσει συνολικά το 73,3% των ψήφων, πλέον το συνολικό ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 40% στην πρόθεση ψήφου. «Ο λαός φαίνεται έτοιμος να αλλάξει ριζικά το παλιό καθεστώς», σχολίασε ο πρόεδρος της Metroscopia, Χοσέ-Χουάν Τοχαρία.
Η αλλαγή αυτή άρχισε να συντελείται από το μακρύ καλοκαίρι των μαζικών διαδηλώσεων του 2011, που έγιναν γνωστές ως το κίνημα των Αγανακτισμένων και τις συνελεύσεις πολιτών, οι οποίες συνεχίστηκαν στις γειτονιές από ομάδες που συζητούσαν τοπικά προβλήματα.
Από αυτές τις ομάδες ξεπήδησε και το Podemos, που ιδρύθηκε επισήμως στις αρχές του 2014 με τη συμμετοχή και στήριξη αριστερών ακαδημαϊκών και στις κάλπες του Μαΐου κατάφερε να συγκεντρώσει το 8% και να εκλέξει πέντε ευρωβουλευτές, ενώ πλέον αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη.
Υποσχέσεις
Μεταξύ των βασικών υποσχέσεων του Podemos είναι η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ έχει κάνει πίσω σε μερικά από τα πιο ριζοσπαστικά του σχέδια, όπως η εθνικοποίηση των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Πάντως, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι ψηφίζουν για διαφορετικούς λόγους τα δύο κόμματα (Podemos και Πολίτες), τα οποία επιδιώκουν να βάλουν τέλος στον δικομματισμό: το κίνητρο των ψηφοφόρων του Podemos δεν είναι άλλο από την απογοήτευση από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, ενώ αντίθετα τους Πολίτες δηλώνουν πως θα ψηφίσουν οι ερωτηθέντες, επειδή νιώθουν ότι οι θέσεις του κόμματος είναι πλησιέστερα στις δικές τους απόψεις.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Ετοιμάζουν Podemos και στην Πορτογαλία
Το δικό της «Podemos» αποκτά σιγά σιγά η Πορτογαλία. Οι επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Juntos Podemos (Μαζί Μπορούμε) φιλοδοξούν να το μετατρέψουν σε κόμμα και να έρθουν σε ρήξη με το υφιστάμενο πολιτικό κατεστημένο. «Αυτό το νέο εγχείρημα θέλει να συνενώσει μικρές ομάδες και κόμματα στη βάση ορισμένων θεμελιωδών αρχών, οι οποίες εκπροσωπούνται στην Ισπανία από το Podemos και στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πάνω απ' όλα αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να σπάσουμε το μονοπώλιο των καθιερωμένων κομμάτων, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως θα μπορούσε να κάνει το Podemos στην Ισπανία», δήλωσε στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο ο Μανουέλ Αλφόνσο, μέλος τροτσκιστικού κόμματος που ένωσε τις δυνάμεις του με το Juntos Podemos.
Βασικές αρχές του κινήματος είναι η διαφάνεια στην πολιτική και οι ανοιχτές διαδικασίες, ενώ επόμενος στόχος είναι η συλλογή 7.500 υπογραφών για την υποβολή αιτήματος ίδρυσης πολιτικού κόμματος. Ενα από τα εξέχοντα μέλη του κινήματος είναι ο 31χρονος Ζουάου Λαμπρίντσα, που έγινε γνωστός το 2011, όταν κάλεσε σε διαμαρτυρία μέσω Διαδικτύου και εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι ανταποκρίθηκαν. «Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, για παράδειγμα διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό μας διαφοροποιεί από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία είναι ιεραρχικά οργανωμένα και με δομή πυραμίδας», δηλώνει ο ίδιος για το κίνημα.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64136890

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου