Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Σκάνδαλο με μίζες συγκλονίζει τη Βραζιλία

Διαστάσεις που μπορεί να κλονίσουν συθέμελα την πολιτική σκηνή της Βραζιλίας παίρνει το σκάνδαλο δωροδοκιών της ημικρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, τη μεγαλύτερη της χώρας, καθώς ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανό ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία εκλεγμένοι πολιτικοί, για να προσδιορίσει αν εμπλέκονται σε δίκτυο διαφθοράς.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ Σύμφωνα με καταθέσεις στελεχών της Petrobras γερουσιαστές και ένας κυβερνήτης πολιτείας φέρονται να έχουν πάρει μίζες, ενώ ποσά κατέληγαν και στα ταμεία του κυβερνώντος κόμματος. Στ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ
Σύμφωνα με καταθέσεις στελεχών της Petrobras γερουσιαστές και ένας κυβερνήτης πολιτείας φέρονται να έχουν πάρει μίζες, ενώ ποσά κατέληγαν και στα ταμεία του κυβερνώντος κόμματος. Στη φωτογραφία αστυνομικοί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Petrobras δίπλα σε... φέρετρο για τις απολύσεις που έχει κάνει η εταιρεία
«Υπάρχουν 28 αιτήματα να αρχίσει έρευνα, τα οποία εμπλέκουν 54 πρόσωπα», δήλωσε υπεύθυνος της εισαγγελίας. Ωστόσο, τα ονόματα των προσώπων που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, αν το Ανώτατο Δικαστήριο το εγκρίνει, δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως ο Ζανό ζήτησε την άρση του ανακριτικού απορρήτου. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει στη Βραζιλία, οι πολιτικοί και τα μέλη της κυβέρνησης δικάζονται μόνο από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με όσους από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο έχουν ήδη ανακριθεί, τουλάχιστον 40 πολιτικοί έχουν πάρει μίζες, συμπεριλαμβανομένων γερουσιαστών κι ενός πρώην κυβερνήτη πολιτείας.
Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο είναι μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) ή σύμμαχοι της Ρούσεφ στην κυβέρνηση, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των καταθέσεων αυτών που έχουν διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας. Επίσης ανάμεσά τους είναι και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, που επίσης φέρονται να καταχράστηκαν χρήματα που τους δόθηκαν σε αντάλλαγμα για συμβάσεις που είχαν υπερτιμηθεί.
Μόλις τον περασμένο μήνα ανακρίθηκε ο ταμίας του PT Ζοάο Βακάρι Νέτο. Είχε προηγηθεί καταγγελία από πρώην στέλεχος της Petrobras ότι ο Νέτο είχε διοχετεύσει χρήματα της εταιρείας στα ταμεία του κόμματος και των συμμάχων του.
Παρόμοιες καταγγελίες είχαν κάνει και δύο πρώην μάνατζερ ότι επί σειρά ετών χρήματα από συμβόλαια της Petrobras που είχαν σκόπιμα υπερκοστολογηθεί διοχετεύονταν συστηματικά στα ταμεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου.
Η πρόεδρος Ρούσεφ, η οποία ήταν για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras, έχει προσωπικά ζητήσει διεξοδική έρευνα.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ανακαλύψει ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια. Η εισαγγελία υπολογίζει το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες στα περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.
Η έρευνα έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 39 διώξεις για εκβίαση, δωροδοκία ή δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι πρώην κορυφαία στελέχη της Petrobras, καθώς και 23 ανώτερα στελέχη έξι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευών της Βραζιλίας.
Επίσης, το σκάνδαλο έχει προκαλέσει ζημιά στις μετοχές της εταιρείας που από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν χάσει περίπου 100 δισ. δολάρια σε αξία. Η Petrobas είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο με συμφέροντα στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και παραγωγή 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Εχει 87 χιλιάδες υπαλλήλους.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64150459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου