Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Κινεζικά «δώρα» στο Πακιστάν με ανταλλάγματα

Μεγάλο πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος της Κίνας και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσημης επίσκεψης, που πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ στη χώρα της Νότιας Ασίας.

Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και την Πρώτη Κυρία της Κίνας, Πενγκ Λιγουάν (αριστερά), υποδέχθηκε χθες στο Ισλαμαμπάντ ο Πακιστανός ομόλογός του, Μανμούν Χουσεΐν.









Με προοπτική επενδύσεων ύψους 46 δισ. δολαρίων, η Κίνα εδραιώνει τη θέση της ως βασικής εταίρου της ανάπτυξης του Πακιστάν, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη γεωστρατηγική συνεργασία του Ισλαμαμπάντ απέναντι στον κοινό περιφερειακό αντίπαλο, την Ινδία.


Η άφιξη του Κινέζου προέδρου Σι στο Πακιστάν και η υπογραφή συμφωνίας «Οικονομικού Διαδρόμου» μεταξύ των δύο χωρών, που θα συνδέει το λιμάνι Γκουαντάρ στην Αραβική Θάλασσα με την επαρχία Χσιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, προωθεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου για σύσταση σύγχρονου «δρόμου του μεταξιού», φέρνοντάς την πιο κοντά στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Δύσης. «Η επίσκεψή μου θεμελίωσε τη στρατηγική συμμαχία “παντός καιρού” της χώρας μου με το Πακιστάν», υπογράμμισε ο πρόεδρος Σι, μιλώντας χθες στο Ισλαμαμπάντ, πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είπε ότι η συμφωνία του «διαδρόμου» θα μεταμορφώσει το Πακιστάν σε περιφερειακό εμπορικό κέντρο και θα δώσει τη δυνατότητα στην Κίνα να συρρικνώσει τον χρόνο αποστολής αγαθών προς τις δυτικές αγορές. Ο διάδρομος, αποτελούμενος από δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα διέλθει μέσα από την υποβαθμισμένη πακιστανική επαρχία του Μπαλουχιστάν. Η περιοχή αντιμετωπίζει, όμως, σημαντικά προβλήματα, όπως την ύπαρξη ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος, το οποίο η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δεσμευθεί να πατάξει.

Ζητήματα ασφαλείας

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο ανησυχεί για τις επαφές που ο «διάδρομος» απειλεί να δημιουργήσει μεταξύ των μουσουλμάνων Κινέζων Ουιγούρων αυτονομιστών με τους Πακιστανούς ομοθρήσκους τους. Παρότι ο πρόεδρος Σι δεν αναφέρθηκε στις χθεσινές του δηλώσεις στον ισλαμικό κίνδυνο, τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία συνδέεται άρρηκτα με την ασφάλεια.

Η Κίνα δεσμεύεται να επενδύσει 37 δισ. δολάρια σε έργα ενεργειακών υποδομών, με στόχο την παραγωγή 16.400 μεγαβάτ ισχύος. Αλλα 10 δισ. δολάρια σε δάνεια θα διοχετευθούν στο Πακιστάν, μέσω κινεζικών τραπεζικών οργανισμών.

Το κινεζικό επενδυτικό σχέδιο υπερβαίνει εκείνο των ΗΠΑ, το οποίο έχει προσφέρει στο Πακιστάν 31 δισ. δολάρια από το 2002 έως σήμερα. Τα δύο τρίτα του ποσού αυτού αφορούν την άμυνα.

Η κινεζική γενναιοδωρία απειλεί τώρα να καταστήσει το Πεκίνο βασικό ξένο εταίρο της πακιστανικής κυβέρνησης, υποκαθιστώντας την Ουάσιγκτον. ΗΠΑ και Κίνα, όμως, επιθυμούν και οι δύο να εγγυηθούν τη σταθερότητα του Πακιστάν. «Η Κίνα θα ήθελε η αμερικανική στήριξη προς το Πακιστάν να συνεχιστεί σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την άμυνα», σημειώνει ο ειδικός των κινεζο-πακιστανικών σχέσεων και συγγραφέας Αντριου Σμολ.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια της Κίνας, προσφέροντας στους πολίτες της χώρας αξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο, κάτι που υπήρξε στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Το Πακιστάν είναι ο αστάθμητος παράγοντας στη διμερή αυτή συνεργασία. Η Κίνα δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Το Ισλαμαμπάντ, πάντως, έχει αποδειχθεί ριψοκίνδυνο για επενδυτές στο παρελθόν, λόγω της ενδημικής διαφθοράς και της πολιτικής αστάθειας», λέει ο αναλυτής Ιμτιάζ Γκιουλ.


REUTERS

ΑΠΟΔΟΣΗ: http://www.kathimerini.gr/812115/article/epikairothta/kosmos/kinezika-dwra-sto-pakistan-me-antallagmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου