Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Ενταση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Εντι Ράμα

Ογκώδη και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα πραγματοποίησε χθες η αντιπολίτευση στα Τίρανα, με την ευκαιρία των 25 χρονών από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπαθούν να καταστρέψουν ένα μπούνκερ που είχε τοποθετηθεί ως καλλιτεχνική εγκατάσταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα.

Η συγκέντρωση, που οργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, σημαδεύτηκε από επιθέσεις διαδηλωτών σε υπουργεία και την καταστροφή ενός υπό κατασκευήν μπούνκερ που θα συμβόλιζε τις αγριότητες του καθεστώτος Χότζα. Οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν φθορές σε κτίρια υπουργείων, δίχως πάντως τα επεισόδια να γενικευθούν. Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητάει την απομάκρυνση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για διαφθορά, ενώ θεωρεί «βία κατά των πολιτών» τα σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που έχει λάβει και τα οποία προβλέπουν φυλάκιση μέχρι και πέντε ετών σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «περίπου 35 χιλιάδες προσαγωγές απλών πολιτών έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες για φοροδιαφυγή, όταν οι μεγάλοι φοροφυγάδες, πελάτες της κυβέρνησης, συνεχίζουν ανενόχλητοι να εμπορεύονται τον εθνικό πλούτο».

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα προετοιμάσει πρόωρες εκλογές. «Συμπεριφορά βανδάλων» και «άθλια ασχήμια» χαρακτήρισε το συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα με ανάρτησή του στο Facebook, σχολιάζοντας την πυρπόληση του μπούνκερ και τις φθορές στα υπουργεία. Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη από μια σειρά ενεργειών με στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από ένα υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε την εξουσία στις εκλογές του 2013 και σχεδιάζει τώρα να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους πολίτες. «Οι συγκεντρωμένοι θα συναντηθούν στο κέντρο των Τιράνων και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το γραφείο του πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτησή του», είχε προαναγγείλει εκπρόσωπος του κόμματος. Η αντιπολίτευση κατηγορεί κυβερνητικούς αξιωματούχους για διαφθορά και φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του αλβανικού πληθυσμού. Στην Αλβανία, η 8η Δεκεμβρίου είναι η εθνική μέρα νεολαίας για τις πρώτες αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις των φοιτητών, πριν από 25 χρόνια.

Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών είχε στηθεί εξέδρα μπροστά από τα υπουργικά κτίρια και οι απλοί πολίτες, όπως αγρότες και ιδιοκτήτες, εκλήθησαν να πουν στους συγκεντρωμένους τα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Ο Μπάσα τόνισε πως έχει τελειώσει η θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης. «Η υπομονή των Αλβανών έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Οι Ρουμάνοι και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν ήδη πετύχει τους στόχους τους μέσω διαδηλώσεων, γιατί όχι κι εμείς;» αναρωτήθηκε.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα, πάντως, αμφιβάλλουν ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης θα πετύχει τους στόχους του. «Εκθρονίστηκαν από την εξουσία πριν από δύο χρόνια ως τιμωρία για την εκτεταμένη διαφθορά. Δεν έχει νόημα τώρα να διαμαρτύρονται κατά της διαφθοράς», σχολίασε ο αναλυτής Μουσταφά Νάνο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, που τότε βρισκόταν στην εξουσία, κέρδισε τις εκλογές το 2013, αποσπώντας 83 έδρες στη Βουλή έναντι 57 για τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Διεθνείς παρατηρητές είχαν κάνει τότε λόγο για ελεύθερες και αρκετά δίκαιες εκλογές.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου