Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Δύσκολη επιλογή της Σόφιας μεταξύ Δύσης-Ρωσίας

Η βουλγαρική συζήτηση για τις κυρώσεις και για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας γενικότερα, έχει χρωματιστεί από τη ρωσική προπαγάνδα έναντι της Δύσης και από τις φαινομενικά πανταχού παρούσες, θεωρίες συνωμοσίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για bulgaria russia

Η επιλογή μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ήταν πάντα ένα δύσκολο έργο για τους Βούλγαρους, οι οποίοι ιστορικά αποδίδουν την εθνική απελευθέρωσή τους στους Ρώσους και οι οποίοι ήταν στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδους (όχι απρόθυμα) αντικείμενο της πανσλαβικής προπαγάνδας από την Ανατολή. Μεταξύ, από τη μία πλευρά, της ώθησης από συνωμότες και ρωσόφιλους στα εγχώρια media και στην πολιτική, και από την άλλη, των καθοδηγούμενων από τη Δύση πρωτοβουλιών για την συγκράτηση της Ρωσίας, έχουν αναθερμανθεί σημαντικές συζητήσεις και η ασφάλεια έχει βρεθεί στο επίκεντρό τους.


Το φιλορωσικό ακροδεξιό κόμμα Ataka ισχυρίζεται ότι ο πρόσφατος εξωτερικός δανεισμός με στόχο να μετακυλήσει το υφιστάμενο χρέος, στην πραγματικότητα αφορούσε τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Στο μεταξύ, μια αίσθηση αδικίας στην προοπτική του πολέμου, αυξάνεται στην κοινωνία. Τα πρόσφατα μέτρα του ΝΑΤΟ προς την αύξηση του δυναμικού για την ανάπτυξη μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης (RRF) στα μέλη της στην Ανατολή, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός κέντρου συντονισμού στη Σόφια καθώς και ένα θαλάσσιο κέντρο κομάντο στη Βάρνα στην Μαύρη Θάλασσα. Ο πρόεδρος του παραδοσιακά ρωσόφιλου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Mihail Mikov, έχει υποστηρίξει ότι οι δομές του ΝΑΤΟ καθιστούν την Βουλγαρία στόχο για την ρωσική δράση. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Daniel Mitov, αμέσως απέρριψε την ιδέα λέγοντας ότι “κανείς δεν διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας και η Βουλγαρία δεν πάει σε πόλεμο με κανέναν”. Στο πλαίσιο των πιθανών εχθροπραξιών, οι κυρώσεις φαίνεται να είναι μια μικρότερη ανεκτή πρόκληση.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τις κυρώσεις στην Ευρώπη έχει αφιερωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια και στην πιθανότητα αποκοπής από τη Ρωσία. Η νέα Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ αντιμετωπίζει τόσο τις φτωχές διασυνδέσεις με την ΕΕ και την ασφάλεια των παραδόσεων από το εξωτερικό. Η επικοινωνία της ΕΕ υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς επίσης και την έλλειψη διαφάνειας στις συμφωνίες φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και των κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης. Η εμπειρία του South Stream απέδειξε ότι οι κυρώσεις έχουν μια επίδραση στα μεγάλα ενεργειακά έργα υποδομών.

Σε μια συνέντευξη πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες, Vladimir Chizhov, μιλώντας για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, περιέγραψε την Βουλγαρία ως τον Δούρειο Ίππο της Ρωσίας “με την καλή έννοια”.

Πραγματικά, η Ρωσία χρηματοδότησε οικονομικά projects υπό ρωσόφιλες κυβερνήσεις στην Βουλγαρία και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την χώρα για να προωθήσει την δική της οικονομική και ενεργειακή ατζέντα σε αυτή και εντός της ΕΕ. Αλλά αυτή η πολιτική έφθασε τα όριά της με την ακύρωση του South Stream και φαίνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τώρα νέους “ίππους” στην Ευρώπη.

της Vessela Tcherneva

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_view_from_sofia_a_difficult_choice_between_russia_and_the_west31

ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου