Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών

Το φάσμα της πρώτης μεγάλης στρατιωτικής ήττας του στο Ιράκ, ύστερα από την κεραυνοβόλα επέλαση του περασμένου καλοκαιριού, αντιμετωπίζει το ISIS. Επειτα από μια δύσκολη εκστρατεία δέκα ημερών, δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών που μάχονται στο πλευρό του κατάφεραν να εισέλθουν χθες στην Τικρίτ, 130 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, και έδιναν μέχρι χθες το βράδυ σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές για τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πόλης.
Η μάχη για την Τικρίτ έχει μεγάλη συμβολική και στρατηγική σημασία. Πρωτεύουσα της κατά κύριο λόγο σουνιτικής επαρχίας Σαλαχουντίν, η Τικρίτ είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και βρίσκεται πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν, Ραέντ Τζουμπούρι, οι κυβερνητικές δυνάμεις προκάλεσαν ρήγμα στις γραμμές των τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της πόλης και στη συνέχεια κατέλαβαν τη συνοικία Καντισίγια, αποκαθιστώντας γρήγορα γραμμή ανεφοδιασμού με τα μετόπισθεν.
Παράλληλα, δυνάμεις του ιρακινού στρατού και σιίτες πολιτοφύλακες προωθούνταν από το νότιο μέτωπο προς το κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν μεταξύ δύο πυρών τους μαχητές του ISIS.
Το απόγευμα, η εθνική σημαία του Ιράκ κυμάτιζε στη θέση της μαύρης σημαίας  των τζιχαντιστών  στο στρατιωτικό νοσοκομείο της  Τικρίτ, ενώ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν στο κτιριακό  συγκρότημα  του κυβερνητικού  μεγάρου,  γύρω από το αρχηγείο  της  αστυνομίας και στη βιομηχανική ζώνη της Τικρίτ.
Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες και πολιτοφύλακες παίρνουν μέρος στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Τικρίτ. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει άμεσα, συντονίζοντας σιιτικές πολιτοφυλακές, ο επικεφαλής των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «Φρουροί της Επανάστασης», στρατηγός Σολεϊμανί. Η ανοιχτή ανάμειξη του σιιτικού Ιράν προκαλεί δυσφορία στις ΗΠΑ και στα σουνιτικά αραβικά κράτη του Κόλπου, προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ δημιουργεί φόβους για κύμα εθνοτικής βίας με την είσοδο σιιτών πολιτοφυλάκων σ’ αυτό το προπύργιο της σουνιτικής μειονότητας. Τις ανησυχίες αυτές προσπάθησε να κατευνάσει χθες ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ Τζαφαρί, στη διάρκεια συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο. Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι η Βαγδάτη επιδιώκει καλές σχέσεις τόσο με την Τεχεράνη όσο και με το Ριάντ, προσθέτοντας ότι το Ιράν βοηθά τη χώρα του εναντίον των τζιχαντιστών, χωρίς ωστόσο να στέλνει στρατεύματα ή να περιορίζει την ιρακινή κυριαρχία.
Ενδεχόμενη ανακατάληψη της Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της επόμενης, ακόμη μεγαλύτερης, εκστρατείας με στόχο την απελευθέρωση της Μοσούλης. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιθανολογούν ότι η εν λόγω εκστρατεία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο και θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν 25.000 Ιρακινοί στρατιώτες.
Σε μια προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού, με στόχο τη χαλάρωση της πίεσης που δέχονται οι δυνάμεις του στην Τικρίτ και τη Μοσούλη, το ISIS πραγματοποίησε χθες σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ. Τουλάχιστον 21 εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων με στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις σημειώθηκαν στη σουνιτική αυτή πόλη, αλλά, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι Αρχές κατάφεραν να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων, προκαλώντας πρόωρες εκρήξεις ή παρασύροντας σε απομονωμένα σημεία αρκετά παγιδευμένα αυτοκίνητα.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει έγκριση του Κογκρέσου για την εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών εξαιτίας ασυμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την έκταση και τους όρους της εξουσιοδότησης.
AFP, REUTERS
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/806875/article/epikairothta/kosmos/h-prwth-megalh-stratiwtikh-htta-twn-tzixantistwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου