Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Bild: Έλληνες, τι κάνατε τα δισεκατομμύριά μας - Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πήγαν... στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην στήριξη της χώρας



Με τον τίτλο «Έλληνες, τι κάνατε τα δισεκατομμύριά μας;» η εφημερίδα Bild προσπαθεί να εξηγήσει στην γερμανική κοινή γνώμη που πηγαίνουν τα χρήματα από τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η οποία επικαλείται την εφημερίδα Bild, «η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο φόβος να χαθούν τα δισεκατομμύρια της ευρωπαϊκής στήριξης αυξάνεται καθημερινά. Από την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα βοήθειας. Περίπου 148 δισ. σε πιστώσεις μπήκαν στα ελληνικά ταμεία. Οι εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου ανέρχονται συνολικά σε 35 δισεκατομμύρια.
Γεγονός είναι ότι ελάχιστα έφθασαν στους απλούς Έλληνες. Από το 1ο πακέτο 73 δισ. τα 55 διατέθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ τα 18 διοχετεύθηκαν στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Από το 2ο πακέτο 74,7 δισ. τα 30 πήγαν και πάλι στην μείωση του χρέους, 5 δισ. σε τόκους, ενώ 18 δισ. προβλέφθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Τέλος 14 δισ. διατέθηκαν για αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας χάνονται όλα τα χρήματα. Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε υπολογίζει την πιθανή ζημιά για τη Γερμανία σε τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου