Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

«Μπλοκο Ολάντ» στον δρόμο του Σόιμπλε για την προεδρία του Eurogroup



Η διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup φαινόταν μέχρι πρότινος εξασφαλισμένη για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο η επιφυλακτική στάση που τηρεί η Γαλλία μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Από τις αρχές Μαΐου, σειρά Γάλλων πολιτικών αξιωματούχων, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ, έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν είναι δεδομένη.

Ωστόσο, όλα φαίνονταν ρόδινα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος επισημοποίησε στις αρχές Μαΐου τον ενδιαφέρον του για τη θέση.

«Δεν άκουσα τους συναδέλφους μου να λένε: ''Θεέ μου, οποιοσδήποτε εκτός του Σόιμπλε'', πράγμα που σημαίνει ότι ''δεν είναι και κακή επιλογή''» έλεγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Τότε, είχε την υποστήριξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να κατέχει τη θέση του προέδρου του Eurogroup, την οποία κατέλαβε από την δημιουργία του θεσμού το 2005. Εκείνη την περίοδο θεωρούσε ότι η επιλογή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν η ιδεώδης.

Μόλις όμως εξελέγη, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για την επιλογή Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Αμέσως, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ένα από τα κύρια στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η επιλογή Σόιμπλε αποτελεί «αρνητικό μήνυμα» διότι στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας «έχει υιοθετήσει μία εξαιρετικά αυστηρή γραμμή».

«Η πολιτική αυτή απέδειξε την αποτυχία της, δεν πρέπει να παγιδευθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να βρούμε κάποιον που έχει περισσότερη φαντασία» είπε η Σογκολέν Ρουαγιάλ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έδωσε τη χαριστική βολή σε συνέντευξή του στο L'Express. Όταν ερωτήθηκε για την προοπτική της λύσης Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup, απάντησε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Η προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη», ενώ επέμεινε στο αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης».

Ο Σόιμπλε «αντιτάχθηκε στην ενίσχυση του Μηχανισμού σταθερότητας και αναφέρθηκε επανειλημμένως στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο δύσκολα αποδεκτό υποψήφιο για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel.

«Το θέμα είναι αν είναι αποδεκτό μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης να προεδρεύουν του Eurogroup. Το ίδιο θα ετίθετο εάν επρόκειτο για τη Γαλλία» δήλωσε πρόσφατα Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Άλλο μειονέκτημα για την επιλογή Σόιμπλε, δήλωσε η ίδια πηγή, είναι το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πόστο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ορισμένοι θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή τίθεται θέμα ασυμβίβαστου -ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, αλλά πρωθυπουργός- ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο φόρτος εργασίας θα είναι τεράστιος.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην παραμονή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση, αν και ο ίδιος επανέλαβε πριν από δύο ημέρες την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την προεδρία του Eurogroup, το αργότερο στις 17 Ιουλίου.

Αν και οι σχέσεις του με τον Νικολά Σαρκοζί δεν ήταν οι καλύτερες, η νέα γαλλική ηγεσία είναι θετικά διακείμενη προς το πρόσωπό του. «Είναι ένας χριστιανοδημοκράτης με κοινωνικές ευαισθησίες, είναι γερμανόφωνος και γαλλόφωνος, βρίσκεται στο κέντρο, μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο» δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε υπενθυμίσει την προηγουμένη ότι «έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση να εγκαταλείψει την προεδρία του Eurogroup», προσθέτοντας ότι το θέμα θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Αλλά, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δεν υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντος. Όπως λέει «αυτή η διαδοχή δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» και αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «μπορεί να περάσει τις διακοπές του ως πρόεδρος του Eurogroup».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460455&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου