Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μπογκοτά ζητά από τον ΟΗΕ υιοθέτηση νέας στρατηγικής κατά των ναρκωτικών


Σε συμφωνία με αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής η Κολομβία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη μια νέα στρατηγική κατά των ναρκωτικών, ενώ μια διαμάχη για το θέμα αυτό συγκλονίζει στο εσωτερικό της πρώτης χώρας παραγωγού που αντιμετωπίζει αύξηση της χρήσης στο έδαφός της.


Κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αμφισβήτησε εκ νέου την πολιτική της καταστολής, ζητώντας τη διενέργεια «μελέτης με αντικειμενικές επιστημονικές βάσεις».


Όπως το Μεξικό και η Γουατεμάλα, που θα ζητήσουν μέχρι και αποποινικοποίηση, ο Σάντος υπογράμμισε ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών ούτε περιόρισε την παραγωγή, ούτε μείωσε τη βία των καρτέλ στην κεντρική Αμερική.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, η χώρα του οποίου πλήττεται από κύμα εγκληματικότητας με 60.000 νεκρούς από την έναρξη το 2006 μιας εκστρατείας του στρατού κατά των εμπόρων ναρκωτικών, ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι «προκαταλήψεις» εκτιμώντας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να «σταθεί στο ύψος (της πραγματικότητας) του 21ου αιώνα».

Μια συμφωνία για την ανάγκη να επανεξεταστεί ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είχε πετύχει ο κολομβιανός πρόεδρος τον Απρίλιο, όταν φιλοξένησε την τελευταία σύνοδο κορυφής της Αμερικής στην οποία μετείχαν όλοι οι ηγέτες της ηπείρου.

Με την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ --8 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2010-- η Κολομβία κατάφερε να μειώσει μέσα σε οκτώ χρόνια, στο ήμισυ την παραγωγή κοκαΐνης που ανήλθε σε 354 τόνους το 2011, όπως και η παραγωγή του Περού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο αυτή «η σχετική επιτυχία» κατά τις δηλώσεις του Σάντος, δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ενός ανησυχητικού φαινομένου: τη «σταδιακή μετατροπή της Κολομβίας σε καταναλώτρια χώρα κοκαΐνης».

Απέναντι στη νέα μάστιγα, η κυβέρνηση της Μπογκοτά προώθησε πρωτοβουλίες που μερικές φορές έρχονταν σε αντίθεση με τον διεθνή λόγο της. Η ανακοίνωση, αυτή την εβδομάδα, νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τους χρήστες προκάλεσε αντιπαράθεση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή προστίμων μέχρι δύο εκατομμύρια πέσος (τουλάχιστον 1.000 δολάρια) σε ένα πρόσωπο στην κατοχή του βρίσκεται η «ελάχιστη δόση», δηλαδή ένα γραμμάριο κοκαΐνης ή είκοσι γραμμάρια κάνναβης.

Προηγούμενο νομοσχέδιο, στην αντίθετη κατεύθυνση του νεότερου, ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο όριζε ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά πρέπει να εκλαμβάνεται ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και οι τοξικομανείς να θεωρούνται ασθενείς.

"Είναι αντιφατικό να μιλάμε για κυρώσεις, ενώ στην Κολομβία πάντα λέμε ότι δεν θα ποινικοποιείται η ελάχιστη δόση» κατήγγειλε ο Χουάν Κάρλος Βέλεζ, βουλευτής ωστόσο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο ειδικός Ντάνιελ Μεχία, διευθυντής στο κέντρο μελετών για την ασφάλεια και τα ναρκωτικά στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων της Μπογκοτά χαρακτηρίζει «πισωγύρισμα» τις κυρώσεις αυτές.

Το νομοσχέδιο «περιέχει θετικά σημεία όπως οι ρύθμιση για τις νέες ουσίες αλλά οι ποινές για την κατοχή των ναρκωτικών είναι μια παλιά στρατηγική», δήλωσε.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης λαμβάνεται τη στιγμή που ο Γκουστάβο Πέτρο, δήμαρχος της Μπογκοτά, της μεγάλης πρωτεύουσας των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, πρότεινε αντίστροφα «τη χρήση των ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία για τη χορήγησή τους σε τοξικομανείς που τελούν υπό ιατρικό έλεγχο».

Η πρόταση του δημάρχου, που πρόσφατα εγκαινίασε μονάδες χορήγησης υποκατάστατων, επικρίθηκε από αρκετά κόμματα και από τον γενικό εισαγγελέα Αλεχάντρο Ορντονιέζ, που κατήγγειλαν «προτροπή στη χρήση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου