Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Έκκληση για Ευρώπη ενότητας από τον Χέλμουτ Κολ


Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ώθησε τη Γερμανία στην ευρωζώνη, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά με μεγαλύτερο το αίσθημα την ενότητας, παρά την κρίση του ενιαίου νομίσματος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.


Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από τότε που διορίστηκε καγκελάριος, ο Κολ δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να βυθιστεί στα δεινά του πολέμου. Πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς μια ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά το χρόνο που έχουμε μπροστά μας».


Στην τελετή του εορτασμού, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας στο Βερολίνο, παρευρέθηκε και η νυν καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, επαίνεσε το έργο του Κολ, αλλά παράλληλα υπερασπίστηκε τη δική της προσέγγιση σχετικά με την κρίση. Συνέχισε λέγοντας ότι οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους όρους της οικονομικής βοήθειας, ενώ υπογράμμισε ότι έχει κάνει επανειλημμένες συζητήσεις με τις «προβληματικές» χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Επίσης τόνισε ότι έχει αντισταθεί στις πιέσεις για «θαυματουργές λύσεις».

"Το ενιαίο νόμισμα δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει σταθερότητα και έχουμε μεγάλη υποχρέωση πάνω σε αυτό. Δεν είναι δυνατό να βρούμε λύση για την οικονομική κρίση μονομιάς. Θα πρέπει να προηγηθεί μια καλά μελετημένη προσέγγιση», δήλωσε η Μέρκελ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ανεξαρτήτως με το τι λέει και εκφράζει, οφείλω να του αναγνωρίσω ότι είναι από τους λίγους καλούς πολιτικούς της εποχής του, αυτός που έθεσε τα θεμέλια για να γίνει ισχυρή η χώρα του, πίστευε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης στη βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης και εν αντιθέσει με τους σημερινούς Ευρωπαίους διαδόχους του, που πνίγονται σε μια κουταλιά νερό, κατάφερε να διαχειριστεί με ιδιαίτερη επιτυχία πλειάδα δύσκολων καταστάσεων, πολύ κρισιμότερων από την παρούσα οικονομική κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή