Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Oliver Wyman: Οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται 59,3 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή του


Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας, ο οποίος έχει δεχθεί καίριο πλήγμα μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα το 2008, έχει ανάγκη από μία 'ένεση' ρευστότητας 59,3 δισεκ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αξιολογικής έκθεσης που πραγματοποίησε το αμερικανικό γραφείο Oliver Wyman για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ισπανίας.


Από τις 14 τράπεζες που ελέγχθηκαν (και αντιστοιχούν στο 90% του τομέα), εκείνη που προκύπτει ότι έχει περισσότερες ανάγκες είναι ο όμιλος της Bankia, που ήδη έχει εθνικοποιηθεί και απαιτεί 24,743 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη έκθεση που αξιολογεί τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών με βάση τα 100 δισεκ. ευρώ που έχει θέσει στην διάθεσή τους η Ευρωζώνη.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ισπανίας δήλωσε πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ενδέχεται να είναι «σημαντικά μικρότερη» και των 59,3 δισεκ. ευρώ.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως οι καταγεγραμμένες (στην έκθεση) κεφαλαιακές ανάγκες δεν αντιπροσωπεύουν το τελικό ποσόν της δημόσιας βοήθειας προς τις τράπεζες» και «αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη» από τα 59,3 δισεκ. ευρώ, διότι ένα μεγάλο μερίδιο από αυτές τις ανάγκες μπορεί να καλυφθεί με άλλα μέσα, τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου, οι εθνικοποιημένες τράπεζες, με επικεφαλής τη Bankia, θα χρειασθούν συνολικά 46,206 δισεκ. ευρώ. Εξόν από τα 24,743 δισεκ. της Bankia, 10,825 δισεκ. ευρώ θα δωθούν στην Catalunya Caixa, 7,176 δισεκ. στη Novagalicia και στην Banco de Valencia 3,462 δισεκ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο Oliver Wyman, επτά τραπεζικά ιδρύματα --οι Santander, el BBVA, La Caixa, Sabadell, Kutxabank, Bankinter y Unicaja CEISS-- δεν θα χρειασθούν συμπληρωματικά κεφάλαια, καθώς πέρασαν με επιτυχία τις ειδικές δοκιμασίες του για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Με βάση την αξιολογική έκθεση του Oliver Wyman, οι ανάγκες της Banco Popular, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ανέρχονται σε 3,223 δισεκ. ευρώ, τις οποίες το ίδιο το ίδρυμα διαβεβαιώνει πως θα καλύψει χωρίς την κρατική βοήθεια.
Η τράπεζα, της οποίας προΐσταται ο Άνχελ Ρον, επιμένει πως θα αποδειχθεί ικανή να μην προσπέσει στην κρατική βοήθεια και πως σύντομα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την προσέλκυση κεφαλαίων που θα καλύψουν τις ανάγκες της.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αξιολογικής έκθεσης του γραφείου Oliver Wyman για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε δήλωσε πως η οικονομική βοήθεια που θα προέρχεται από τις Βρυξέλλες θα κυμανθεί περίπου στο ένα τρίτο των εκτιμώμενων αναγκών .

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, το εκτιμώμενο ποσόν των 59,3 δισεκ. ενδέχεται να υποχωρήσει στα 53,7 δισεκ. ευρώ, εάν υπολογισθούν και οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών ενδέχεται να καταλήξουν σε μία «μείωση των σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών» τους, καθώς πολλά από τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν στην προς σύσταση ‘κακή τράπεζα’.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Φερνάνδο Ρεστόι διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων στοχεύουν να συνεχίσουν την πορεία αυτή.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «καθησυχασμένος» από το τελικό ποσό της εκτίμησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα» για τον τομέα αυτό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ούτε 1 ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι μοχλός της ανάπτυξης της οικονομίας και όχι δυνάστες της αγοράς, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Ανακεφαλαιοποίηση χρειάζονται μόνο οι ίδιες οι οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ΕΚΤ πρέπει άμεσα να κόψει χρήμα και να δώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους εάν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές από την πείνα και την ανέχεια τον προσεχή χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή