Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Εμφύλιος» στην τρόικα για την Ελλάδα

Διαφωνίες φέρεται να σημειώνονται στους κόλπους της τρόικας ως προς την στρατηγική, τα μέτρα και τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Σοβαρές διαφωνίες φέρονται να σημειώνονται στους κόλπους της τρόικας ως προς την στρατηγική, τα μέτρα και τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal με ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, σημειώνονται «συχνές διαφωνίες» μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, διαφωνίες που περιπλέκουν δανειακά προγράμματα ζωτικής σημασίας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ορισμένοι οικονομολόγοι ασκούν «σκληρή κριτική», αμφισβητώντας την αξιοπιστία του Ταμείου σε σχέση με τη συμφωνία για το ελληνικό δάνειο, καθώς, όπως αναφέρουν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσίαζε εξαρχής μειονεκτήματα.


Η εφημερίδα επισημαίνει αναφορά του ΔΝΤ ότι «θεσμικοί περιορισμοί στην ευρωζώνη μείωσαν περιστασιακά τις εναλλακτικές πολιτικές στρατηγικής, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα είχαν εξεταστεί - ειδικότερα η αναδιάρθρωση χρέους για ενίσχυση της βιωσιμότητάς του (κυρίως για το τραπεζικό χρέος στην Ιρλανδία και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας)».

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg σε άρθρο του, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η συνεργασία του Ταμείου με ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα προγράμματα βοήθειας κρατών-μελών της ευρωζώνης οδήγησε συχνά στην καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων και κάποιες φορές στον αποκλεισμό μέτρων, όπως της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, με άλλα δημοσιεύματα και αναφορές καταγράφονται οι αντιδράσεις στην Ελλάδα κατά των νέων μέτρων λιτότητας. Μάλιστα, η Νew York Times αναφέρει ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις αποτελούν προπομπό της γενικής απεργίας που εξήγγειλαν τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της χώρας για την 26η Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζεται, «οι λαϊκές διαμαρτυρίες φουντώνουν παρ' ότι ο φόβος των Ευρωπαίων για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη φαίνεται να υποχωρεί».

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/493745/%C2%ABEmfylios%C2%BB-stin-troika-ga-tin-Ellada.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου