Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σε κλοιό οι γιαπωνέζικες επιχειρήσεις στην Κίνα



Η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου (ή Ντιαόγου) δεν λέει να κοπάσει. Τη Δευτέρα στο στόχαστρο διαδηλωτών και εργαζομένων μπήκαν και ιαπωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Κίνας, με αποτέλεσμα να διακοπεί ή να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία τους.

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι ένα από τα εργοστάσιά της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Τρίτη, αφού οι Κινέζοι εργαζόμενοι σε αυτό δεν προσήλθαν στην εργασία τους.

Η Canon, προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενούς της, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή σε τρία από τα τέσσερα εργοστάσια που λειτουργούν στην Κίνα.

Αλλά και η αεροπορική εταιρεία Nippon Airways ανακοίνωσε ότι παρατηρείται κύμα ακυρώσεων πτήσεων από την Κίνα προς την Ιαπωνία.

Την Κυριακή στη Σαγκάη, όπου ζουν τουλάχιστον 56.000 Ιάπωνες, ομάδα Κινέζων έδιωξε Ιάπωνες από εστιατόριο, το οποίο μάλιστα λειτουργεί κοντά στο προξενείο της χώρας τους.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Η κρίση στις διμερείς σχέσεις κορυφώνεται επικίνδυνα και όπως παρατηρούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, «θύμα» της ενδέχεται να πέσουν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η Ιαπωνία είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Σε αριθμούς, οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 267 δισ. ευρώ το 2011.

Παρά την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών τους, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν οδυνηρά προηγούμενα ειδικά από τη στρατιωτική επίθεση της Ιαπωνίας και την κατάληψη εδαφών της Κίνας στη δεκαετία του 1930 και του 1940.

Η σημερινή αντιπαλότητα για τα νησιά ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν έχει και οικονομικό υπόβαθρο καθώς στον υποθαλάσσιο χώρο ενδεχομένως να υπάρχουν πολύτιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=475255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου