Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Αμερικανοί πολίτες εγκαταλείπουν την Τυνησία και Λίβανο


Περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Τυνησία μετά την επίθεση την Παρασκευή διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αντιισλαμική ταινία εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, όπως έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.


«Οι Αμερικανοί πολίτες έφυγαν την Κυριακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό τους.


Περίπου 100 Αμερικανοί, εργαζόμενοι και κάτοικοι, εγκατέλειψαν την Τύνιδα με μια πτήση της Tunisair, επεσήμανε από την πλευρά της πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει την απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού της από την Τυνησία και το Σουδάν μετά τις βίαιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Στην Τυνησία τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περίπου 50 ακόμη τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Παρασκευής.

Στο μεταξύ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στη Ραμάλα κατά της ταινίας αυτής.

«Μην αγγίζετε τον προφήτη μας», φώναζαν οι διαδηλωτές στη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση θρησκευτικής οργάνωσης.

Μιλώντας στο πλήθος ο Παλαιστίνιος υπουργός Θρησκευτικών Θεμάτων Μαχμούντ αλ Χάμπας ζήτησε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για την ταινία.

Τέλος, ένας ακόμη διαδηλωτής σκοτώθηκε στο Πακιστάν έπειτα από βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη χώρα.

Νοσοκομειακές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο ενός διαδηλωτή που είχε τραυματιστεί σοβαρά χθες Κυριακή στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Καράτσι.

«Ο άνδρας, 44 ετών, δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Υπέκυψε σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα σήμερα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμη δύο τραυματίστηκαν στη συνοικία του Άπερ Ντιρ της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα στο βορειοδυτικό Πακιστάν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τυνησία: Διέφυγε από την αστυνομία ο βασικός «ύποπτος» για τα επεισόδια στην αμερικανική πρεσβεία

Ο ηγέτης των Τυνήσιων σαλαφιστών κατάφερε να το σκάσει από το τζαμί όπου κρυβόταν και το οποίο είχε περικυκλωθεί από εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες που επιχειρούσαν να τον συλλάβουν ως υπεύθυνο για τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρεσβεία της Τύνιδας.

Ο Σάιφ-Άλαχ Μπεναχσίν, ο ηγέτης της τυνησιακής πτέρυγας της σκληροπυρηνικής ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία, ξεγλίστρησε από τον αστυνομικό κλοιό βοηθούμενος από εκατοντάδες υποστηρικτές του. Οι οπαδοί του, που είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο τζαμί αλ-Φάταχ της τυνησιακής πρωτεύουσας, εφόρμησαν στο δρόμο --ορισμένοι εξ αυτών ήταν οπλισμένοι με ραβδιά-- προκαλώντας πανικό στους περαστικούς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες λίγα λεπτά νωρίτερα, οι περίπου 1.000 αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν υποχωρήσει κατά 200 μέτρα από το τέμενος, για αδιευκρίνιστο λόγο. Η αστυνομία είχε επιχειρήσει να τον συλλάβει και την περασμένη Παρασκευή, χωρίς επιτυχία.

Νωρίτερα ο Μπεναχσίν ή Άμπου Ιγιάντ μιλώντας στους οπαδούς του ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Άλι Λαράγιεντ, ο οποίος προέρχεται από το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, λέγοντας ότι «δεν φοβάται τις απειλές του». Υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε «ειρηνική διαδήλωση» εναντίον της αντιισλαμικής ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» και κατηγόρησε την αστυνομία ότι ήταν αυτή που «προκάλεσε τους διαδηλωτές».

"Μια νέα δικτατορία εγκαθίσταται και η κυβέρνηση αναζητά ένα νέο εχθρό μεταξύ των σαλαφιστών», είπε.

Η ομιλία του διακόπηκε πολλές φορές από το πλήθος που φώναζε ρυθμικά συνθήματα όπως «Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα», «Τζιχάντ, τζιχάντ» και «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον Άμπου Ιγιάντ».

Συνελήφθησαν 30 διαδηλωτές στο Μπακού

Περίπου τριάντα διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η οποία δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών, κατά της αμερικανικής παραγωγής αντιισλαμικής ταινίας που θεωρήθηκε προσβλητική για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ.

Περισσότεροι από εκατό διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ φωνάζοντας «Αλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος). Αυτοί προσπάθησαν να περάσουν τον τοίχο γύρω από το συγκρότημα της πρεσβείας, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Πολλοί μετέχοντες στη διαδήλωση τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Χιλιάδες διαδηλώνουν στα νότια προάστια της Βηρυτού

Ο επικεφαλής της σιιτικής λιβανέζικης οργώνασης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πραγματοποίησε σήμερα μια σπάνια δημόσια εμφάνιση ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, με την ευκαιρία μιας διαδήλωσης κατά της αντιισλαμικής ταινίας.

Πρόκειται για την πέμπτη δημόσια εμφάνιση του Νασράλα, που κρύβεται μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, και την πρώτη δημόσια ομιλία του από το 2008.

«Προφήτη του θεού, προσφέρουμε τους εαυτούς μας, το αίμα μας και τους συγγενείς μας για χάρη της αξιοπρέπειας και της τιμής σου», είπε ο Νασράλα ενώπιον των υποστηρικτών του.

Χιλιάδες λιβανέζοι διαδηλωτές που φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισράηλ» πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στα σιιτικά προάστια της Βηρυτού για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», που θεωρείται προσβλητική για τον προφήτη Μωάμεθ.

«Αμερική, άκουσέ μας, μην προσβάλεις τον προφήτη μας», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η σημερινή, ειρηνική διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων κινητοποιήσεων σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες στη διάρκεια των οποίων δέχθηκαν επίθεση αμερικανικές πρεσβείας, παρέμεινε μακριά από την αμερικανική αποστολή.

Την Παρασκευή ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Τρίπολη στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ταινίας.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στον Λίβανο και ανέστειλαν τις άδειες που είχαν δοθεί σε αμερικανούς φοιτητές που επιθυμούσαν να σπουδάσουν στη χώρα αυτή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τον κίνδυνο απαγωγής ξένων που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

«Οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στον Λίβανο πρέπει να κατανοήσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο παραμένοντας στη χώρα και πρέπει να είναι προσεκτικοί», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

«Ο κίνδυνος αυθόρμητων διαδηλώσεων παραμένει στον Λίβανο, όπου η κυβέρνηση και οι αρχές δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών ή των επισκεπτών στην περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια», πρόσθετε.

Καθαιρέθηκαν αξιωματούχων στη Λιβύη

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης καθαίρεσε δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υπεύθυνους για την ασφάλεια στις ανατολικές περιοχές της χώρας, έξι ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, στην οποία σκοτώθηκαν ο Αμερικανός πρεσβευτής και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι.

Το υπουργείο αποφάσισε να καθαιρέσει από τα καθήκοντά τους τον υφυπουργό ανατολικών περιοχών Ουανίς αλ-Σαρίφ καθώς και τον διευθυντή της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας στη Βεγγάζη, στρατηγό Χουσέιν Μπου Χμίντα.

Η απόφαση για την απομάκρυνση του Σαρίφ ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα που έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρις Στίβενς στην επίθεση που είχε σημειωθεί την προηγουμένη στο αμερικανικό προξενείο.

Σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφεται από τον υπουργό Φαουζί Αμπντελάλι, νέος διευθυντής εθνικής ασφάλειας στη Βεγγάζη αναλαμβάνει ο συνταγματάρχης Σαλαχεντίν Ντογμάν.

Πακιστάν: Ο παρεμπόδιση της προβολής της επίμαχης ταινίας

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ράτζα Περβέζ Ασράφ διέταξε τη διαγραφή από το YouTube στη χώρα του της ταινίας, αμερικανικής παραγωγής, που χλευάζει τον προφήτη Μωάμεθ και έχει εξοργίσει άπαντα τον ισλαμικό κόσμο.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ασράφ τονίζεται πως το υπουργείο Πληροφόρησης (Τύπου) έλαβε διαταγή να παρεμποδίσει την προβολή του YouTube, κατά τρόπον ώστε να μην μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την προβολή του «βλάσφημου» βίντεο.

Επαφές Ομπάμα με τους χωρών που σημειώθηκαν βίαια επεισόδια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τηλεφωνικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στις Αραβο-μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες απετέλεσαν το προσκήνιο βίαιων αντιαμερικανικών διαδηλώσεων από την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συνομίλησε με τους διπλωματικούς επικεφαλής στη Λιβύη, την Τυνησία, την Υεμένη και το Σουδάν, μετά τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών (μεταξύ αυτών και ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς, κατά τη διάρκεια επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης), μετά την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο ενός βίντεο προσβλητικού για το Ισλάμ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.

Κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων αυτών, ο Ομπάμα «θέλησε να ενημερώσει τους διπλωμάτες πως τους σκέπτεται, πως η ασφάλειά τους παραμένει μία από τις προτεραιότητές του και να τους βεβαιώσει πως παραμένει συγκεντρωμένος» στο θέμα αυτό, τόνισε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους, που συνοδεύουν τον πρόεδρο στο προσωπικό του αεροσκάφος, στη διάρκεια της μετακίνησής του στο Οχάιο για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου