Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Γαλλία: Φυλάκιση 5 ετών σε εργαζόμενο στη Societe generale για ζημίες 4,9 δισ. ευρώ


Το Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη καταδίκη ενός χρηματομεσίτη, του αντικριστή Ζερόμ Κερβιέλ, σε φυλάκιση 5 ετών, συμφωνώντας ότι με εσφαλμένες ενέργειές του ζημίωσε την τράπεζα Société Générale, για την οποία εργαζόταν, κατά 4,9 δισ.ευρώ το 2008.


Ο Κερβιέλ θα εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, ενώ έχει καταδικαστεί παράλληλα σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Σε ό,τι αφορά την πενταετία εγκλεισμού σε φυλακή του Κερβιέλ, διευκρινίστηκε ότι «τα 3,5 έτη δεν αποτελούν μετατρέψιμη ποινή"--καμία προσφυγή του καταδικασθέντος δεν θα επιτρέψει ο 35χρονος Κερβιέλ να μείνει εκτός φυλακής στη διάρκειά τους.

Επίσης διατάχθηκε στη δικαστική απόφαση ο καταδικασθείς «να αποζημιώσει καθ' ολοκληρίαν την ενάγουσα τράπεζα».

Στην απολογία του, ο Κερβιέλ παραδέχθηκε ότι παρέβη ισχύοντες χρηματιστηριακούς κανόνες, επέμεινε όμως ότι «προϊστάμενοι του τελούσαν εν γνώσει του αναλαμβανόμενου οικονομικού κινδύνου», ισχυρισμό που οι ενδιαφερόμενοι αντέκρουσαν κατά την δίκη.

Η ζημιά που υπέστη η ίδια τράπεζα είναι η μεγαλύτερη που υπέστη ποτέ γαλλική τράπεζα μεταπολεμικά από σφάλμα υπαλλήλου της. Ελήφθη υπόψη για τον προσδιορισμό της ποινής το οικονομικό περιβάλλον των επίδικων γεγονότων.

Άλλος κατηγορούμενος από την ποινική σκοπιά για την ίδια υπόθεση δεν υπάρχει. Τονίστηκε στο δικαστήριο ότι «ευθύνονται» για το τελικό αποτέλεσμα οι εσωτερικοί έλεγχοι, αρμοδιότητας των προϊσταμένων του καταδικασθέντος, «καθώς οι έλεγχοι έγιναν πλημμελώς».

Οι συνήγοροι του Κερβιέλ σχολίασαν ότι, η υποχρέωσή του να καταβάλει στο ακέραιο το ποσό της ανωτέρω ζημιάς ισοδυναμεί με «μια αστική 'θανατική' καταδίκη για τον πελάτη τους».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου