Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Alpha Bank: «Πέντε προτεραιότητες για την επιστροφή στην ανάπτυξη»


Πέντε κομμάτια του «παζλ» προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μ. Μασουράκης μιλώντας το πρωί στο Διεθνές Χρηματοοικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδας.


Ο κ. Μασουράκης τόνισε πως οι εταίροι μας είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και συνέστησε «να μην σαμποτάρουμε την προοπτική ανάπτυξης που είναι προ των πυλών».
Το παζλ της ανάπτυξης κατά τον κ. Μασουράκη περιλαμβάνει:

-Την ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων που οδηγεί στην έγκριση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία με τη σειρά της δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάκτησης της εμπιστοσύνης και επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες. Τόνισε πάντως την ανάγκη διαπραγμάτευσης ώστε να είναι εμπροσθοβαρής η εκταμίευση των πόρων που έχουν συμφωνηθεί ώστε να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς την αγορά.

-Τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες όπως είπε αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ και μπορεί στην αρχή να γίνουν με discount (έκπτωση) η οποία όμως θα μειώνεται όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη.

-Την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής.
-Την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
-Την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μασουράκης τόνισε επίσης ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, ο τουρισμός υψηλού εισοδήματος, το διαμετακομιστικό εμπόριο, η διαχείριση αποβλήτων και η ενέργεια.

Ρ. Μωυσής: «Επενδύσεις και βελτίωση κλίματος προϋπόθεση για ανάκαμψη»
Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Ρ. Μωυσής επεσήμανε πως προϋπόθεση για την ανάκαμψη αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η βελτίωση του κλίματος και η πραγματοποίηση επενδύσεων. Σημείωσε δε ότι σημασία για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει να διαπιστώσει κανείς την τάση, αν δηλαδή βαίνει μειούμενο και όχι το ύψος του σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο κ. Μωυσής τόνισε ότι είναι αισθητά τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία όπως είπε είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Χρειάζεται και αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας η οποία είναι δικαιολογημένη μεν λόγω της ύφεσης και της ανεργίας αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι θυσίες δεν πάνε χαμένες καθώς υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στο μέτωπο του δημοσιονομικού ελλείμματος, του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, του επενδυτικού περιβάλλοντος, κ.α.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου