Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα η Κυπριακή Δημοκρατία… παίζει σωστά


Ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές βρίσκεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτει σε τηλεγράφημα που έστειλε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Βάσου Σιαρλή, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν προχωρήσει πολύ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή την αποκαλούμενη ως «Τρόικα» και η κατάληξή τους είναι απλώς θέμα χρόνου.

Εκκρεμούν μόνο 4-5 ζητήματα τα οποία στο τηλεγράφημα αποκαλούνται ως «ζητήματα αρχής», οπότε, δεδομένου του ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» θα πρέπει να αναμένεται η κατάληξη και σε αυτά τα ζητήματα προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τη συνέντευξη ο Κύπριος υπουργός την έδωσε στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Είναι φανερό, ότι στη συμφωνία δεν περιέχεται πουθενά η Ρωσία, καθώς ήγειρε μεγάλες αξιώσεις αναφορικά με την πρόσβασή της στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οπότε από κυπριακής πλευράς δηλώνεται ότι δεν έχει νόημα να αντικαταστήσουμε μια δέσμευση με κάποια άλλη, υπονοώντας ότι η συμφωνία έχει λάβει υπόψη πολύ περισσότερους παράγοντες από το σημερινό οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου και αφορά τη μελλοντική συνεργασία στον επίμαχο τομέα των υδρογονανθράκων.
Όσο μάλιστα προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης και συνεχώς αναθεωρούνται και βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για τον πλούτο που κρύβεται εκεί, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται και η διαπραγματευτική θέση των Κυπρίων. Τα ίδια προφανώς δεν μπορούν να υποστηριχτούν και για την περίπτωση της Ελλάδας, αφού οι καθυστερήσεις και το γνωστό ύποπτο «κατενάτσιο» συνεχίζεται, με σκοπό να εξυπηρετηθούν «τζάκια» – όπως δηλώνουν γνωρίζοντες καλά τον χώρο – με χαμένη να βγαίνει πάλι την Ελλάδα. Κατά τα άλλα διάφοροι φαιδροί «αντιστασιακοί» που παρεπιδημούν τη χώρα τελευταία παριστάνοντας τους σωτήρες, κανείς τους δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα και εξαντλούν τις καταγγελίες στο «πολιτικό σύστημα» το οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν, αρπάζοντας μήπως αυτοί την «κουτάλα»;
Και για να μην ξεχνιόμαστε μιλώντας για την Κύπρο, η χώρα έχασε λόγω διαγραφών ελλαδικού χρέους 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό της Προϊόν είναι μόλις 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήτοι, ένα 25% πήγε «υπέρ πίστεως και πατρίδος» και κόντεψαν να καταστραφούν, το οποίο κάποιοι στην Ελλάδα ξεχνούν ρίχνοντας το ανάθεμα σε όλους εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς, κάνοντας όνειρα για πετυχημένους… εκβιασμούς, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό αποτελεί την ιδανική συνταγή για αυτόχειρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου