Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Πτώση ισπανικών και ιταλικών ομολόγων με φόντο την εποπτεία των τραπεζών


image
Στο χαμηλότερο επίπεδο 6,5 και 7,5 μηνών υποχώρησαν οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αντίστοιχα, υποχώρηση που ακολούθησε την επιβεβαίωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχέδιο δημιουργίας ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να υπάρχει από 1ης Ιουνίου 2013 το νομικό πλαίσιο για την άσκηση της εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι εντός 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και η τεχνική προετοιμασία.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, η απόδοση του ισπανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα κατά την τρέχουσα εβδομάδα και διαμορφώνεται στο 5,34%,  ενώ για τα ιταλικά ομόλογα, η απόδοση των 10ετών τίτλων διαμορφώνεται στο 4,75% μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το θέμα της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας σήμερα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ καταγράφουν μικρές απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,38%, αλλά ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3% αυτή την εβδομάδα, κοντά στο υψηλό επίπεδο 15 μηνών. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,12% και διαμορφώνεται στα 1,30453 δολάρια, αλλά καταγράφει κέρδη σχεδόν 1,7% την εβδομάδα.

Το spread δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στις 1532 μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου