Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή επιστολή Κινέζων πανεπιστημιακών και πρώην αξιωματούχων που υποστηρίζουν τον Μπο Σιλάι


Εκατοντάδες Κινέζοι πανεπιστημιακοί και πρώην αξιωματούχοι καλούν το κοινοβούλιο να μην αποπέμψει τον Μπο Σιλάι, τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ που έπεσε σε δυσμένεια και κατηγορείται για εκτεταμένη διαφθορά, καταγγέλλοντας ότι οι εναντίον του διώξεις είναι πολιτικού χαρακτήρα και αθεμελίωτες από νομικής απόψεως.

Ο Μπο Σιλάι δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τα μέσα Μαρτίου.
Ο Μπο Σιλάι δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τα μέσα Μαρτίου.

Στην ανοικτή επιστολή που αναρτήθηκε σε ιστότοπο που υποστηρίζει τις θέσεις της μαοϊκής συντηρητικής αριστεράς, οι περισσότεροι από 500 υπογράφοντες θεωρούν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα» του Μπο Σιλάι «παραβιάσθηκαν».

"Ποιον λόγο επικαλούνται για να αποκλείσουν τον Μπο Σιλάι;», είναι το ερώτημα που θέτουν οι υπογράφοντες που ζητούν από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση να βασίσει τις αποφάσεις της «σε γεγονότα και αξιόπιστες αποδείξεις».

Η επιστολή απευθύνεται στον Γου Μπανγκουό, πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η μόνιμη επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης συνέρχεται αυτήν την εβδομάδα στο Πεκίνο και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, είναι πιθανόν να αποφασίσει τον αποκλεισμό του Μπο Σιλάι από το κοινοβούλιο, πράγμα που θα σημαίνει την απώλεια της κοινοβουλευτικής του ασυλίας.

Ο Μπο Σιλάι, στον οποίο αποδίδονται φιλοδοξίες σε εθνικό επίπεδο, αποπέμφθηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα τον περασμένο μήνα. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του κόμματος την 1η Νοεμβρίου. Θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντας πληθώρα κατηγοριών για διαφθορά.

Τον Αύγουστο, η σύζυγός του Γκου Καϊλάι καταδικάσθηκε σε θάνατο με αναστολή, που ισοδυναμεί με ισόβια κάθειρξη, για τη δολοφονία ενός βρετανού πολίτη, την οποία προσπάθησε να καλύψει ο Μπο Σιλάι.

Εναν μήνα αργότερα ο Γουάνγκ Λιζούν, πρώην στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.

Αυτές οι δύο δίκες χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τους υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, παρατυπίες, μη ακλόνητες αποδείξεις και παράνομες διαδικασίες.

Ο πανίσχυρος Μπο Σιλάι, πρώην υπουργός Εμπορίου, προσπάθησε να επαναφέρει την Τσονγκτσίνγκ σε μία γραμμή «κόκκινης» κομμουνιστικής ορθοδοξίας με μία φιλόδοξη εθνικιστική εκστρατεία που έδινε έμφαση σε θέματα της μαοϊκής περιόδου, σε αναζήτηση του επαναστατικού μεγαλείου της Κίνας.

Παραμένει δημοφιλής στην συντηρητική πτέρυγα της κινεζικής αριστεράς, η οποία έχει απωλέσειμεγάλο μέρος της επιρροής της κατά την τελευταία εικοσαετία.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει να απαλλαγεί από την ενοχλητική υπόθεση του Μπο Σιλάι πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στις 8 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται η ανανέωση των υψηλότερων κλιμακίων της κινεζικής ηγεσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου